ДАНС проверява ремонта на изтребителите заради медийни публикации

OFFNews 11 декември 2015 в 16:24 4174 7

ДАНС проверява ремонта на изтребителите заради медийни публикации

Прокуратурата е възложила на ДАНС да провери договора за ремонт на изтребителите ни с Полша по сигнал на гражданин, който се позовавал на медийни публикации. Това съобщиха от прокуратурата, като приложиха и постановлението на прокурор Пиронева от Софийската градска прокуратура (СГП).

От пресцентъра на прокуратурата поясняват, че са неверни твърденията за това, че се проверява и предложението за съвместна охрана на въздушното пространство Air Policing над българска територия. 

Прокуратурата няма практика да прилага актове на прокурори по течащи разследвания и проверки и обикновено отказва предоставянето им с аргумента, че са свързани с текущо производство и огласяването им би попречило. В случая обаче явно държавното обвинение не спазва този принцип. 

От съобщението на прокуратурата става ясно, че сигналът първоначално бил внесен на 9 октомври от Ромил Златанов. В него се твърди, че са допуснати правонарушения във връзка с предстоящо сключване на договор за ремонта на самолети МиГ-29. Към сигнала са приложени статии по темата от различни медийни издания. От ВКП сигналът е пратен в Специализираната прокуратура. 

Десет дни по-късно е отказано образуването на досъдебно производство, тъй като не били установени данни за престъпления против републиката, извършени от организирана престъпна група. Сигналът обаче е препратен на СГП заради налични данни за престъпление от общ характер. 

На 11 ноември прокуратурата е възложила на ДАНС да направи проверка.

От постановлението става ясно, че искането е да се изясни причината за взимане на решението от военния министър за ремонта на изтребителите, както и това как и при какви условия е сключен договорът. ДАНС трябва да установи дали въобще има данни за нарушения.

Също така трябва да бъдат разпитани всички, които имат отношение по случая и да се изясни дали има нужда от съдействие на държавната финансова инспекция и НАП. ДАНС трябва да направи справка и за човека, подал сигнала.

От прокуратурата уточняват, че всяко разширяване на обхвата на проверката, извършена от ДАНС, не представлява задача, поставена от прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови