Четвърти обвиняем за турските ваксини

OFFNews 12 декември 2016 в 19:55 5548 1

Четвърти обвиняем има от днес за бартера с турските ваксини, съобщи БНТ. 

Софийската градска прокуратура е повдигнала обвинение на началник "Качествен контрол" на държавната фирма "Бул Био" д-р Юлиана Ценкова.

Д-р Ценкова е обвинена в преправяне на официален документ, с който е заминала една от партидите БЦЖ ваксини, които изпратихме на Турция в замяна на получената петвалентна ваксина "Пентаксим". 

Заради бартера с ваксините прокуратурата повдигна обвинения на още трима души, в това число на здравния министър в оставка Петър Москов. 

На Москов бяха повдигнати три обвинения - за нарушения на закона при приемане на дарението от Турция, за ощетяване на държавното дружество "Бул Био", произвело БЦЖ ваксините за Турция, с 413 370 лв. и за безстопанственост. 

Обвинение получи и заместникът на Москов Адам Персенски, който е съучаствал на Москов. Според прокуратурата действията на двамата са били с цел облагодетелстване на турското здравно министерство.

Преди това прокуратурата повдигна обвинение и на Росен Алексиев, който е изпълнявал длъжността изпълнителен директор на „Бул Био“ между 24 юни и 1 юли 2016 г. В този период той е позволил и разпоредило произвеждане на ампули с ваксината „ТетаДиф“ в база „Люлин“ на дружеството, въпреки че базата няма разрешение нито за производство, нито за съхранение на лекарства.

По случая с турските ваксини бяха разпитани редица министри и премиерът Бойко Борисов. 

Разследването започна след разследване на Валя Ахчиева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови