Бургас подкрепи български граничари, обвинени в убийство от турски съд

OFFNews - Бургас 21 март 2017 в 17:37 3103 1

Снимка gramofona.com

Михаил Цонков пред протестиращите в негова защита

Около 200 души излязоха в Бургас в подкрепа на бившия граничар Михаил Цонков и неговите настоящи колеги. С българския трикольор и окуражителни възгласи, гражданите заявиха съпричастност към четиримата бургазлии, които получаваха в този момент обвинителни актове в Районния съд в Бургас. Михаил Цонков благодари за подкрепата на хората.

Вие ми давате сила! Надявам се държавата да го оцени и да ни защитят така, както ние защитатавахме нашите граници“, каза Цонков.

Обвиненията са за случай през април, 2008 г. Тогавашните гранични полицаи се отзовават на сигнал, че край Резово има нарушители на държавната граница – турски бракониери. При опита да ги задържат, срещат съпротива, следва схватка, при която пистолетът на Цонков произвежда няколко изстрела, които са фатални за единият турчин. Обвиненията срещу граничаря, които се му повдигнати от Военната прокуратура са свалени, в последствие това е потвърдено и от две инстанции на Военния съд. Решение по случая има и от съда в Страсбург. Становището на магистратите е, че граничните полицаи са действали правомерно, а разследването на родните власти е обективно. Въпреки това, Тежкият наказателен съд в Къркларели е повдигнал обвинения на четиримата. Цонков е обвинен в умишленото убийство на турски рибар, а останалите му трима колеги (Николай Петков, Живко Петков и Николай Костов) - в непредумишлено убийство. Последните трима са действащи полицаи.

Спрямо Цонков има и обвинения за убийство поради небрежност, за умишлено нараняване и за увреждане на имущество, поясни неговият адвокат Росен Кожухаров.

На 13 април защитниците на четиримата бургазлии ще обявяват становищата си по обвинителните актове. Към момента няма искане за екстрадиция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews