Борисов се страхува, защото знае, че казаното в "Яневагейт" е истина, твърди Ченалова

OFFNews 04 ноември 2016 в 09:59 12980 2

Борисов се страхува, защото знае, че казаното в

Интервюто на адвокат Момчил Мондешки, с което той заявява, че записите от "Яневагейт" са инсценирани от участниците в тях, показва лоялност към главния прокурор, премиера и работодателите на адвоката. Това заявява в интервю за "Биволъ" бившата съдийка Румяна Ченалова.

Пред в. "Труд" Мондешки заявява, че бившата съдийка е предложила записите да бъдат направени нарочно и като застраховка срещу "опраскване". Според него тримата участници в разговора се разбрали „да се говорят неща, които могат да звучат достоверно, хиперболизирано и как да кажа – пикантно за определени хора… В записите използвахме имената на влиятелни хора, за които това можеше да е окаже проблем в бъдеще.“

"Интервюто на адв. Мондешки идва, след като беше огласено чрез един от електронните сайтове, че съм призована за предявяване на разследването в ДАНС. Това интервю, според мен, е насочено към главния прокурор, към премиера и към работодателите на Мондешки", обясни пред "Биволъ" бившата съдийка. 

Тя обясни, че "като работодател на Мондешки" депутатът от ДПС му е наредил да "оправи кашата, която е забъркал в записите". "С абсурдното си самопризнание в интервю за вестник на Пеевски той отправя послание за лоялност на Борисов, Цацаров и Пеевски. Думите на Мондешки са лъжа открай-докрай. Няма никаква уговорка да се създават компромати между нея, Янева и Мондешки. Но Борисов се страхува, защото знае, че всичко е истина", твърди още тя.

Тя смята, че премиерът опитва да омаловажи разговорите с определения като "двете каки", защото се страхува и знае, че всичко в тях е вярно. "Така както го знае и главният прокурор, но главният прокурор е защитен от Конституцията. Защото, въпреки реформата, главният прокурор остана недосегаем“, пояснява екссъдийката.

По думите ѝ интервюто показва лоялност на Мондешки. „От друга страна това интервю е насочено към премиера на когото се казва: Ето, г-н Премиер, аз съжалявам за всичко това, което съм казал и Ви показвам, че съм лоялен към Вас, като отричам истинността, създавайки една неубедителна, смехотворна и съвсем прозрачна за всеки логично мислещ човек версия“, продължава тя. Според нея интервюто е и поет ангажимент към работодателите на Мондешки – адв. Сашо Ангелов и Делян Пеевски, за да оправи кашата, забъркана от изявленията му, които ги уличават в престъпления. И допълва:

Думите на адвоката Мондешки са абсолютна лъжа от първото до последното изречение. Няма никаква уговорка между нас да създаваме по начина описан от него записи на несъществуващи факти и обстоятелства. Няма уговорка те да бъдат използвани за изнудване или по какъвто и да е начин, за да стабилизират моето или на Янева положение. Няма каквато и да е моя връзка с Христо Иванов или Иво Прокопиев с цел да им предоставя материали, касаещи премиера Бойко Борисов.

Тя задава въпроса защо в интервюто пред "Труд" Мондешки пропуска детайла с изнасянето на червена папка от Софийския градски съд (СГС). „Защото това не се вписва в тезата му, че трябвало да си говорим измислици за важни политически фигури и магистрати. Тъй като това обстоятелство касае лично него, лично Владимира Янева и няма как да се вмести в обяснението му за съществуването на тези записи. Затова той го пропуска“, отговаря Ченалова.

„Пледирам към всички прокурори. Това е законен повод. Образувайте проверка. Извикайте ни. Назначете гласови експертизи. Прокуратурата и службите много добре знаят как да проверят тези обстоятелства“, призовава Ченалова. „И ако не се намери нито един прокурор, който при този законен повод да образува предварителна проверка, това е поредното доказателство, че прокуратурата, единна и неделима, не е нищо друго, освен изражение на всевластието на главния прокурор“, пояснява още тя.

Междувременно сайтът "Бивол" посочва, че публикуваните в интервюто на в хода на делото "Октопод", пое което Ченалова председателтсваше съдения състав. На записа се чува: „Две червени копчета да натисна… Проба, проба“. Според "Биволъ" по искане на защитата за няколко поредни заседания в съдебната зала на СГС са монтирани и използвани записващи устройства. При това такива устройства, които имат няколко червени копчета – за съдията, адвоката и подсъдимия и прокурора. 

Служителят на СГС, който отговаря за инсталирането на техниката се казва Ташко Ташков (на снимката) и е уволнен след скандала „Белведере“. Заедно с премиерския съветник Яне Янев той се изявяваше по телевизията на Пеевски "Канал 3", за да громи бившия правосъден министър Христо Иванов. Той логично е имал достъп до материалния носител на записите, включително пробните такива.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12000

2

Ivaylo Radulov

04.11 2016 в 12:22

Признавам си , поредния скеч , който ни поднесоха „Кой"-човците и който беше разпространен така масово и коментиран от високите ниЗки нива на властите , наистина би могъл да се доближи до професионално изобретените , следващия им може би ще се окаже и достоен за ..., е не за „Летящия цирк" на Монти Пайтън/Monty Python's Flying Circus , разбира се за АПК-арското шоу на N-ския ПАК.
Лично аз се спуквам от смэх за какви леваци ни вземат и онзи адвУкатин и компанията му , пък и магистраЛтити и Прайм-минитъра ни. Помните ли , че се опитаха да ни изментят и с други записи - разговор на ЧинЕлова с някаква гадателка - видяха , че не стае и хоп - интервю с вампир-а на медийната ни среда. Нима очаквате да ви се вържем бе керата - че да не сте по интелигентни от публиката?! От всичкото , което правите си пролича , че кученцето от записите е по-интелигентно от всички ви и моля , моля СВАЛЕТЕ ГАРДА.