Бившият подуправител на БНБ съди прокуратурата и парламента

OFFNews 17 ноември 2016 в 12:17 3697 3

Бившият подуправител на БНБ съди прокуратурата и парламента

Снимка БГНЕС, архив

Бившият подуправител на БНБ Цветан Гунев, който е обвиняем за участие в организирана престъпна група за източването на КТБ, е завел дело срещу парламента и прокуратурата, съобщава "Правен свят".

Гунев съди Народното събрание за неправомерното му освобождаване от длъжност в началото на миналата година. Гунев е поискал от съда да го възстанови на поста и парламентът да му изплати обезщетения и неимуществени вреди за 40 хил. лв. Според адвокатите на Гунев той е освободен от поста му в противоречие на правото на Европейския съюз. Бившият подуправител е бил освободен по разпоредби, които са критикувани от Европейската централна банка и Европейската комисия.

Предявеният иск за неимуществени вреди е за 20 000 лева, въпреки че до датата на подаването му през октомври, те са изчислени на 100 000 лева. Искът за имуществени вреди също е за 20 000 лева, макар за времето от освобождаването му до предявяването на молбата, той да е пропуснал доходи от възнаграждения в размер на 385 000 лв.

Това дело обаче е било прекратено от СГС в края на миналата седмица и изпратено по подсъдност в Софийския районен съд. Основанието, посочено от съдия Невена Чеуз е, че на окръжен съд са подсъдни искове за над 25 000 лева, а в молбата са предявени два обективно съединени иска, всеки от които за по 20 000 лева.

Заведеното дело срещу прокуратурата е заради постановление от април м.г., с което на Гунев не е разрешено да напусне страната. Искането му е било да пътува до Прага за 9 дни, за да види сина си, който живее там. Постановлението на прокуратурата е било обжалвано, но СГС го е потвърдил. В исковата молба се казва, че нито в постановлението, нито в определението на съда, са изтъкнати конкретни съображения, свързани с личността на Гунев, от които е направен изводът, че има опасност той да се укрие в чужбина. Тази "опасност" е изведена само от характера на повдигнатите обвинения, високата им наказуемост и предположението, че той разполага с пари, които да му помогнат да се укрие в чужбина. Едва в началото на тази година забраната е отменена заради изтичането на максимално допустимия срок. Искането на Гунев е да бъде обезщетен с 30 000 лева за причинените му неимуществени вреди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11920

3

Buriata

19.11 2016 в 14:58

Само в България може крадците и далавераджиите изпаднали в тежка корупция да съдят държавата и на никой това да не му се струва фрапантно.

12435

2

Jinx

18.11 2016 в 19:39

То е ясно, че Василев беше мозъкът зад всичко. Просто сега се правят всякакви маневри да се разсее вниманието и хората да забравят този нагъл обир...

12860

1

newfoundland

18.11 2016 в 18:22

Не е виновен той, а Цветан Василев, който си окраде банката и избяга от страната. Няма какво да се занимават с други хора от съда, а трябва да докарат основния виновник да си поеме отговорността.