Бивш съветник на президента осъди прокуратурата за 48 хил. лв.

OFFNews 09 януари 2017 в 13:37 6173 1

Бивш съветник на президента осъди прокуратурата за 48 хил. лв.

Бившият зам.-председател на Комисията за финансов надзор (КФН) и бивш съветник на президента Росен Плевнелиев - Димана Ранкова, е осъдила прокуратурата да ѝ плати 48 000 лв. обезщетение заради водено срещу нея разследване. Прокуратурата дължи още 6400 лв. за адвокат, както и лихвите, съобщава в. "Сега". 

Ранкова беше обвинена за длъжностно престъпление, докато е била зам.-председател на КФН, като по този начин е имала намерение да облагодетелства трети лица. Обвинението касае периода 25 февруари 2010 г. - 10 юли 2014 г. Според прокуратурата тя е дала становище на Централния депозитар за две борсови сделки с акции, от което могли да настъпят немаловажни вредни последици.

Първоначално от Софийската градска прокуратура прекратили делото срещу Ранкова. Апелативните прокурори потвърдили постановлението. Прокурор от Върховната касационна прокуратура обаче наредил разследването да продължи. Тъй като това постановление станало достояние в парламента, Ранкова подала оставка от КФН.

От градската прокуратура за втори път прекратили делото заради липса на престъпление, а от апелативната пак потвърдили. От ВКП отново отменили прекратяването. По това време Ранкова била съветник по финансовата политика президента. След като постановлението на ВКП било пратено на държавния глава, тя се почувствала компрометирана и се оттеглила и от този пост, става ясно от съдебното решение.

След като години наред прокуратурата не внесе обвинителен акт срещу Ранкова, тя се възползва от правото си да поиска процесът да влезе в съда, или да бъде прекратен. През юли 2014 г. той е окончателно прекратен от съда. Разследването обаче навлича здравословни проблеми на Ранкова.

Името на Ранкова се завъртя и около т. нар. "тефтерчета на Златанов". Тогава беше оповестено, че в записките на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси е записано: "Плевнелиев -> недопустимо е да стане известно". Редом с името на президента в записките често е споменато и името на зам.-председателя на Комисията за финансов надзор Димана Ранкова. В КПУКИ срещу нея имало преписка, която е установила конфликт на интереси, но по-късно съдът е отменил това решение на КПУКИ. В записките пише още: „Разговор с Дянков по повод Димана Ранкова – нормално поведение”; Какво да правим с Ранкова и президента; „В 17.30 ч. да се публикува решението за Ранкова без президента в заглавието – > Решение за прекратяване на Плевнелиев”; „Росен Плевнелиев – сигналът е прекратен, да не се качва в интернет”; “Ок – Президента – нека си стоят, да се гледа всичко”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови