България осъдена да плати 430 хил. евро на вдовицата на Косьо Самоковеца

OFFNews 21 юли 2016 в 15:40 13872 5

България осъдена да плати 430 хил. евро на вдовицата на Косьо Самоковеца

Снимка БГНЕС, архив

Близо 430 хил. евро ще трябва да плати България на вдовицата на убития през 2003 година в Амстердам Константин Димитров-Самоковеца. Това е постановил Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ), съобщава "Правен свят". Страната ни е осъдена, след като не е изпълнила задължението си да договори споразумение с Ангелина Димитрова за компенсация за нанесени неимуществени вреди, които са ѝ причинени с конфискацията на имущество на семейството ѝ. Споразумението трябваше да бъде направено по спечелено през 2015 г. дело за нарушено право на собственост. Тогава на Димитрова и сина ѝ бяха присъдени 15 500 евро за неимуществени вреди и за такси и разноски. 

От решение на ЕСПЧ става ясно, че споразумение между държавата и Димитрова не е постигнато. Още при подаването на жалбата си в Страсбург Димитрова представи оценка на отнетото ѝ имущество, а правителството не я е оспорило. Според изчисленията на наетия от нея експерт конфискуваният ѝ апартамент във Варна струва 36 820 евро, а жилището, офисът и гаражът в София са оценени на 308 410 евро. Освен това Димитрова е представила доказателства, че е платила на държавата и 91 230 евро за имоти, с които се е разпоредила преди отнемането им. Тя настоява да не ѝ бъдат връщани самите имоти, а да получи парично обезщетение, тъй като, откакто е са нейни, за тях не са полагани необходимите грижи и са в лошо състояние.

Единствено представителите на държавата са заявили, че претенциите на Димитрова са прекомерни и настояли тя да получи минимално обезщетение. Тъй като правителството обаче не е представило алтернативна оценката на стойността на отнетото имущество, съдът е взел направената оценка от вдовицата на Самоковеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

3

sawall

21.07 2016 в 18:04

Схемата е такава явно: МВР/прокуратурата хваща мафиот. МВР се бие с юмруци в гърдите и нарушава правата на задържания. (Вероятно не нарочно, те са си прости и карат както знаят от комунизъма, но: мафиот или не, всеки си има права, ако не сме съгласни, да не сме влизали в ЕС.) Делото се закучва, защото прокурорът е платен или просто идиот. На трета инстанция мафиотът се оказва невинен и осъжда България в ЕСПЧ заради простотията на МВР, съответния министър и корупцията в прокуратурата. Парите се плащат от бюджета. Дали се разделят между мафиота и адвокатите, които "защитават" България може да каже са прокуратурата. Или по-скоро не може.

13780

2

Перко

21.07 2016 в 18:03

Оплакваме се, че правораздавателната ни система не работи!
По-добре да не работи, че не се знае какви още чудеса може да натвори, ако заработи.

29585

1

Izalina

21.07 2016 в 16:02

https://media.giphy.com/media/xT1XGAamBtIt3k9oME/giphy.gif


абе думичките "правата на човека" още ли носят същия смисъл на прост български?!
 
X

Да помогнем на украинските деца!