Атентатор от Истанбул е замесен и в убийството на българските шофьори в Ирак

OFFNews 01 юли 2016 в 19:20 6654 7

Ахмед Чатаев през 2011 г. Снимка: БНТ

Чеченецът Чатаев, когото турските служби за сигурност подозират за организатор на атентата на летище "Ататюрк", е свързан с групировката, отговорна за отвличането и обезглавяването на двамата български шофьори Ивайло Кепов и Георги Лазов в Ирак през 2004 г.

Това сочи справка в Черния списък за борба с тероризма на САЩ, в която Чатаев фигурира от октомври 2015 г., съобщава БНТ.

Чеченецът, който от 2003 г. е със статут на бежанец и се ползва от убежище в Австрия, през годините е задържан последователно в Швеция, Украйна и Грузия, но впоследствие освобождаван.

През 2011 г. България отказва да го екстрадира в Русия с мотива, че Чатаев се ползва със статут на бежанец в Австрия, а Женевската конвенция за бежанците от 1951 г. забранява екстрадирането на попадналите под нейна закрила. След заседанието на апелативния съд в Пловдив чеченецът е пуснат на свобода.

Според Черния списък за борба с тероризма на САЩ, Ахмед Чатаев - Едноръкия има много имена. Известен е още като Майер Дейвид, Елмир Сене, Ахмед Ал-Шишани, Ахмед Едноръкия...

Според данните на руските правоохранителни органи Чатаев е главният вербовчик на руски граждани в редовете на Ислямска държава и командва специално подразделение за подготовката на терористични атентати в Русия и Европа, съобщава агенция БГНЕС.

Чатаев е роден в село Ведено, в чеченската Веденска област, на 14 юли 1980 г. Американските служби го подозират за свързаност с терористичната групировка "Джамаат ал-Тауид ал Джихад", ръководена от Абу Мусаб-ал Заркауи.

През 2004 г. именно тази групировка отвлича край Мосул двамата български шофьори Ивайло Кепов и Георги Лазов и ги екзекутира.

По-късно групировката се заклева във вярност на Осама бин Ладен и се преименува в "Ал Кайда в Ирак". Две години по-късно, през 2006-а, се влива в редиците на "Ислямска държава".

Срещу Чатаев има повдигнати две обвинения от руската прокуратура. Обвинен е, че е съдействал на терористична дейност и че е организирал незаконна въоръжена групировка в Чечения, обяснява председателят на Окръжния съд в Хасково Миглена Тянкова, където на 1 юли преди пет години разрешават екстрадицията му в Русия.

Чатаев обжалва решението. Апелативният съд в Пловдив го отменя и забранява екстрадицията. Мотивите са, че Женевската конвенция за бежанците дава закрила на Чатаев за периода 2003-2007 г. - тъй като той кандидатства за статут на бежанец именно през 2003-а.

Адвокатът на Чатаев в България (през 2011 г.) го определи пред БНТ като "обаятелен, интелигентен химик, който е знаел, че няма да бъде екстрадиран."

Неправителствени организации също са оказвали сериозен натиск Чатаев да бъде освободен.

По настояване на негови близки, сигнализирахме ЕСПЧ, много активно работиха за него както чеченската диаспора в Австрия, австрийското правителство с няколко ноти до нашето МВнР да не бъде екстрадиран техният гражданин Ахмед Чатаев, твърди адвокатът Веселин Георгиев.

OFFNews.bg откри доклад за България на Amnesty International от 2012 г., в който пише:

През юли (2011 г. - б.р.) съдът в Пловдив реши да не бъде екстрадиран в Русия етническият чеченец Ахмед Ражапович Чатаев. През 2003 г. в Австрия му е бил предоставен статут на бежанец. На 19 май е бил арестуван при опит да прекоси границата между България и Турция. Основание за арестуването му е била молбата за екстрадиция от Главния прокурор в Руската федерация, според която срещу Чатаев има обвинения за подбуждане към тероризъм и финансиране на терористични действия. Съдът в Пловдив решава, че бежанският статус на Ахмед Чатаев е валиден в България. Някои неправителствени организации са изразили безпокойството си, че ако Ахмед Чатаев бъде екстрадиран в Русия, той ще бъде изложен на сериозна опасност да бъде наранен, включително чрез изтезание или друго унизително отношение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12830

7

Traian Savov

06.07 2016 в 21:34

Тотален провал на българските служби!!!!

13924

5

ScrewIslam

01.07 2016 в 22:10

Когато тия главорези са клали двамата български шофьори през 2004 г. нямаше Ислямска държава.

Има ли още наивници, които вярват, че проблемът с тероризма идва от Ислямска държава или че идва от някакви радикални групировки?

Докато има коран и джамии, изродите ще се вдъхновяват за кланета от корана. Трябва да забраним корана като "Майн кампф", за да се спасим от тази чума, исляма.

13501

4

Kostadin Stefanoff

01.07 2016 в 21:31

Света има нужда да си преосмисли "Хартата за правата на човека" Позволяват закрила над терористи и престъпници от международно значение!

Но двамата шофьори нямаха права и защита!
44 в Турция нямаха права и защита!
Безбройните жертви на тероризма нямат права и защита!

Но горкия Чатаев има и права и защита...
Какво време да живееш....

20374

3

Стринка Минка

01.07 2016 в 21:20

Ужас! Да пуснат тоя касапин за да нямало унизително отношение към него в Русия.
Боже, боже на къде отива този свят!

13546

2

BARAСK OBANANA

01.07 2016 в 20:08

Да се види кои съдии са го освободили и на стадиона, като в Китай.

77927

1

El Commandante

01.07 2016 в 19:54

"Някои неправителствени организации са изразили безпокойството си, че ако Ахмед Чатаев бъде екстрадиран в Русия, той ще бъде изложен на сериозна опасност да бъде наранен, включително чрез изтезание или друго унизително отношение."

Много благодаря!

Български Хелзинкски Комитет-ИСТИНСКИТЕ убийци на българските шофьори!

Български Хелзинкски Комитет- Убийците на 44 души на летището в Истанбул!

Красимир Кънев: Направи едно добро дело в живота си и се самоубий!