20 години затвор може да получи Цветан Василев за източването на КТБ

Разследването по делото приключи с 18 обвиняеми

OFFNews 22 февруари 2017 в 12:09 7971 13

Разследването по делото КТБ приключи с 18 обвиняеми

Екипът от прокурори и следователи на Специализираната прокуратура по досъдебното производство “КТБ“ приключи разследването. По делото като обвиняеми са привлечени 18 души, като окончателни и прецизни обвинения, описани в над 5000 страници, са предявени на всяко от обвинените лица.

Разпитани са повече от 400 свидетели. Изготвени са 90 експертизи от 27 вещи лица. Обемът на събрания доказателствен материал, заедно с веществените доказателства и приложенията, надхвърля 1000 тома.

На 21.02.2017 година започна предявяването на материалите по делото на обвиняемите и техните защитници.

Собственикът на банката Цветан Василев има повдигнати обвинения за извършени общо 146 престъпления, като по-голямата част от тях са за длъжностно присвояване в особено големи размери. Той е обвинен и за участието в организирана престъпна група.

Максималното предвидено наказание, което той може да получи, ако бъде признат за виновен, е 20 години затвор.  

По делото като обвиняеми са привлечени Снежанка Велева - Стефанова, която е ръководител на специализирана служба за вътрешен одит на "КТБ"АД, одиторите от "КПМГ България" ООД Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев, Александър Панталеев, прокурист на КТБ, Георги Христов - изпълнителен директор на банката, Мария Димова - главна счетоводителка на банката и заместничката ѝ Борислава Тренева-Кючукова, Маргарита Петрова - главен касиер на банката, Елена Стойкова, Елена Инджева, Рангел Стойчев, член на Съвета на директорите на КТБ, Светлана Георгиева, Илиан Зафиров, Георги Зяпков, подуправителят на БНБ Цветан Гунев, Румен Симеонов, Славяна Данаилова-Велева. 

Реализирането на правомощията на прокурора по чл.242 ал.1 от НПК / вкл. и повдигане на обвинение с обвинителен акт / зависи от времето, в което обвиняемите и техните защитници ще се запознаят с материалите по делото, както и от техния добросъвестен подход.

Специализираната прокуратура е в готовност да внесе обвинителния акт след предявяване на материалите по разследването.

Действията по разследването по делото „КТБ“ приключиха в кратки срокове предвид изключителната фактическа и правна сложност на казуса. Поради обществената значимост и интереса на огромен брой български граждани към хода на досъдебното производство, както и наложената от ръководството на Прокуратурата на Република България политика на откритост пред обществото за работата на институцията, след разрешение от наблюдаващите прокурори, ще публикуваме пълния текст на предявените обвинения от Специализираната прокуратура по делото КТБ.

В момента се извършва техническа обработка на постановленията за привличане, за заличаване на личните данни и банковата информация в тях.

Обработват се всички над 5 000 страници постановления за привличания. Поради това обвиненията, със заличени лични данни, ще бъдат публикувани в следващите дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12435

13

Jinx

23.02 2017 в 19:49

Тоя си е за строг тъмничен доживотен затвор.

12392

12

мгергов

23.02 2017 в 14:07

146 обвинения, а? Добре ли е? А някой с опитват да го изкарат жертва :)))

11920

8

Buriata

22.02 2017 в 14:31

Само 20 години? Вие се шегувате. Бърнард Мейдоф получи доживотен затвор и то само няколко месеца след като му рухна пирамидата. А тук вече 3 години Василев си е на свобода.

11058

6

piton

22.02 2017 в 13:57

Поредната пушилка на прокуратурата, от която нищо няма да излезе.

Липсват разследване и обвиняеми сред политическите играчи и хората в МВР, прокуратурата и ДАНС, които позволиха (и евентуално са участвали) в източването. Кои, как и на кого раздодаха невърнатите кредити? Кои позволиха това да се случва години наред? Кои хора вкараха парите на държава, общини, държавни фирми и предприятия, болници и т.н. в КТБ години наред? И най-важното - КЪДЕ СА ПАРИТЕ, 4-те милиарда лева, които бюджета (ние) платихме накрая!

Колкото и да искат да пишат всичко на главата на Василев и за децата е ясно, че доста хора нависоко са участвали. И никой няма интерес Василев да се върне и да разкаже в писмен вид и пред съда кои, как, кога, какво и защо :-)

12284

5

Kristiano789

22.02 2017 в 13:33

ако получи 20 години затвор направо ще се гръмна от кеф. ама що ли не вярвам?!
 
X

Да помогнем на украинските деца!