Зукърбърг: Лудост е да казвате, че Фейсбук помогна на Тръмп

ОFFNews 11 ноември 2016 в 11:40 5062 2

На конференция в Калифорния изпълнителният директор на социалната мрежа Фейсбук Марк Зукърбърг опроверга обвиненията срещу компанията си в умишлено популяризиране на фалшиви новини, които са спомогнали за избирането на Донълд Тръмп за президент, пише Би Би Си.

По-рано тази година социалната платформа първоначално беше обвинена в анти-Тръмп действия, изразяващи се в предполагаемо фаворизиране от страна на модераторите на постове, съдържащи либерални идеи, които са слагани във секцията на сайта "набиращи популярност новини" (viral news). 

В отговор на обвиненията, от компанията уволниха модераторите си, въпреки че системата на сайта използва алгоритъм, за да определя кои истории набират популярност.

Сега Фейсбук отново бе нападнат - този път, че вдига рейтинга по новини, съдържащи фалшива информация, която е работила в услуга на кандидат-президентската кампания на Доналд Тръмп.

Данни сочат, че някои фалшиви новини и истории са значително по-широко споделяни от последвалите ги, които ги опровергават. 

За голяма част от американците платформата е мястото, от което се сдобиват с информация. 

На технологична конференция в Калифорния изпълнителният директор на социалната мрежа заяви, че Фейсбук не бива да бъде държан отговорен за подобни неща.

"Идеята, че фалшиви новини, публикувани във Фейсбук, могат да променят вота е лудост", заяви той. 

"Ако някой вярва в това, то аз мисля, че не осъзнава посланието на хората, избрали Тръмп на тези избори", допълни Зукърбърг. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови