Падна голямата пречка за хубав интернет по телефона

OFFNews 05 май 2016 в 18:24 11280 1

Комисията за регулиране на съобщенията предостави допълнителен спектър в обхват 1800 MHz на Мтел, Теленор, Vivacom, Макс Телеком и Булсатком. По този начин всяко едно от предприятията разполага с еквивалентен ресурс от 2х15 MHz в този обхват.

Това на практика означава, че пада основната пречка пред това мобилните оператори да разширят покритието на 4G мрежата си.

По думите на Веселин Божков предоставеният от КРС допълнителен ресурс осигурява на операторите нужния капацитет за достигане на високоскоростен обмен на данни, което ще подпомогне нововъведенията, свързани с предлагането на LTE услуги. „Това от своя страна се явява определящ пазарен фактор за ускоряване темповете за развитие на мобилните мрежи“, добави председателят на КРС.

За ползването на допълнителния честотен ресурс Мтел и Vivacom са платили по над 12 милиона лева. От Теленор съобщиха, че вече изцяло са заплатили дължимите лицензионни такси в размер на над 7 милиона лева и ще пристъпят към усвояването на допълнителния честотен ресурс.

Допълнителният ресурс ще позволи на Мтел да достигнат до 130 Mbps максимална скорост на мобилния интернет, на Теленор - до 100 mbps.

От Мтел съобщиха, че до 31 юли клиентите в район с покритие на 4G могат да ползват услугата безплатно. За целта са им необходими също устройство с операционна система и SIM карта, които поддържат 4G. Над 81% от SIM картите на ползващите смартфони с планове с включен мобилен интернет в мрежата на Мтел поддържат 4G. За всички, които не са сигурни дали SIM картата им поддържа 4G, компанията е осигурила безплатен номер 1444, на който могат да проверят със SMS. В периода до 31 юли подмяната на SIM картата с такава, която поддържа 4G, е безплатна.

През юни компанията ще има 4G роуминг на мобилен интернет с 15 оператора от Telekom Austria Group и Vodafone Group. Част от страните, в които услугата ще може да бъде ползвана от клиентите на Мтел, са Австрия, Гърция, Германия, Великобритания, Турция, Словения, Хърватска и Италия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови