Изстрелват първия модерен български спътник в космоса до края на 2016 г.

OFFNews 21 март 2016 в 10:08 4833 2

Две години, след като „Булсатком“ стартира производството и подготовката за първия български геостационарен комуникационен спътник, след няколко месеца предстои изстрелването на BulgariaSat-1 в орбита, съобщават от компанията.

Спътникът се произвежда от компанията Space Systems/Loral (SSL), която е базирана в Силициевата долина. Проектът започна да се реализира преди около две години. Според "Булсатком" работата върви с много добро темпо и има голям шанс изграждането на спътника да завърши предсрочно, което ще позволи изстрелването му в Космоса още тази година.

BulgariaSat-1 ще осигурява покритие над Балканите и част от Европа. Той ще бъде на орбита на 36 хил. километра над Земята. Основната част от изграждането на спътника е приключила, като сега се провеждат тестове на системите.

За първия български спътник, изстрелян още през 1981 г., може да прочетете тук

Следващата стъпка е тест на спътника за издръжливост на полета с ракетата и космическите условия. Устройството ще бъде подложено на силни вибрации и високи нива на шум, за да се симулира изстрелването на ракетата-носител. След това BulgariaSat-1 ще се тества и в термо-вакуумна камера, за симулация на условията в Космоса.

Тези тестове трябва да започнат в средата на април т.г. Накрая предстои последна щателна проверка и ако всичко е наред, ще се премине към процедурата по изстрелване. Ще бъде използвана ракета Falcon 9 на SpaceX.

За доставянето на спътника до стартовата площадка се очаква да се използва специално оборудван контейнер, който може да бъде превозен единствено на борда на най-големият товарен самолет Ан-124, опериран от Руската компания Волга-Днепър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови