Apple с ново музикално приложение, ще конкурира Spotify

OFFNews 09 юни 2015 в 10:55 3418 0

Apple представиха ново приложение, което ще съчетава стрийминг на песни и музика, видео библиотека, радио и интернет. Също така приложението ще дава възможност на творците да качват неиздавани до момента парчета и други свои материали, съобщава BBC.

Целта на услугата е да конкурира Spotify, Tidal и други музикални приложения.


                                                            Снимка: Apple 

Първата страна, която ще използва новата услуга след САЩ, е Великобритания, разкриват от Apple.

Услугата на Apple ще въведе и радиостанцията Beats 1, на която домакин ще бъде DJ Zane Lowе.

                                                           DJ Zane Lowе

Приложението също така ще работи и с гласови команди чрез виртуалния помощник Siri. Това ще позволява на абонатите да „призовават“ мобилните си устройства да възпроизвеждат саундтрак от филми или пък песни без да знаят техните заглавия.

„Apple късно достига до музикалния стрийминг бизнес. Това отчасти се дължи на отказа на Стив Джобс да повярва, че абонаментът за музикалните услуги някога ще заработи“, коментира Джеймс Маквей от консултантска фирма Forrester.

Според Маквей обаче за по-малко от година Apple ще достигне 15-те милиона абонати на сегашния лидер на пазара Spotify.

Друг анализатор предположи, че Apple може да се изправи пред предизвикателството да разяснява всички функции, които предлага.

"Apple Music е сложен микс от услуги, включително стрийминг на музика, радио на живо, музикални открития и социално взаимодействие с хората на изкуството", казва Джеф Блейдър от CCS Insight.

"Твърде рано е да се каже дали именно това очакват потребителите, но инсталираната база на Apple, тримесечния безплатен абонамент и семейния пакет задължително ще направи конкурентите на Apple по-предпазливи."

От Apple съобщиха, че услугата ще стартира в повече от 100 страни на 30 юни и ще струва $ 9.99 на месец за човек в САЩ, такава е и цената на Spotify. Абонамента за семейства до шест души ще е на цена от $ 14.99. 

Потребителите не трябва да плащат, за да слушат Beats 1.

Първоначално музикалното приложение ще бъде ограничено до IOS, компютри с Windows и Mac, но до края на годината ще обхване и Android, както и телевизори Apple.

Плащането за абонамента към новото приложение на Apple ще става чрез кредитни, дебитни и клиентски карти, директно чрез iPhone или чрез часовниците на Apple. 

19 магазина в САЩ обаче са решили да бойкотират новото приложение на Apple най-рано до 2016 г. 

За да може абонамента за приложението да се плаща с карта, то устройствата им трябва да се нагласят за Apple Pay. В Съединени американски щати обаче има много търговци на дребно, които са ангажирани с конкретни договори за обработка на платежни услуги и на които им се забранява да работят с приложението за плащане на Apple. Във Великобритания обаче подобни препятствия не съществуват. 

Siri

По време на една от пресконференциите от Apple заявиха, че следващата версия на мобилната операционна система iOS ще даде нов външен вид на Siri и ще я направи "по-проактивна".

Това ще включва: 

Подходяща музика при заключване на екрана на iPhone, ако устройството установи, че собственикът му се занимава с физически упражнения. 

Устройството ще знае през кое време от деня потребителят обикновено го използва и точно тогава ще свети силно. 

Ще препраща входящи телефонни разговори към номера, посочени в имейл. 

От Apple също така потвърдиха, че следващата версия на приложението Maps ще предостави информация за обществения транспорт в Лондон и няколко други градове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови