Аpple, Google и Amazon все повече инвестират в еко енергия

ОFFNews 14 октомври 2016 в 14:30 4838 6

Гигантите Аpple, Google и Amazon все повече инвестират в технологии, продуциращи слънчева и вятърна енергия, пише в свой анализ Би Би Си.  

През август от Аpple съобщиха, че ще инвестират във възобновяеми източници на енергия. Миналата година компанията придоби слънчева ферма в Калифорния и смята да започне използването ѝ и за продажба на еко ток.

Енергийните съоражения се намират на площ от 2900 акра или близо 12 квадратни километра, а капацитетът на базата е 130 мегавата, което може да захрани 60 000 домакинства. 

От компанията споделиха, че освен да продават ток, искат и да захранват всичките си операции от възобновяеми източници.

Друга компания с международно значение - световният лидер в електронната търговия Amazon съобщи, че ще пусне в експлоатация най-голямото си вятърно съоражение - 253-мегаватова ферма в Тексас. Освен нея, фирмата притежава още соларни и вятърни енергийни системи в Индиана, Северна Каролина, Охайо и Вирджиния. Новата система може да продуцира около 1 000 000 мегават часа - достатъчно да захрани 90 000 американски домакинства. 

От Google още през 2014 съобщиха за общ проект с фирмата SunPower, произвеждаща соларни системи за домакинства. Компанията наскоро инвестира и в Ivanpah Solar Electric Generating System - най-голямата и мощна соларна централа в света, разположена в пустинята Мохаве.

Експертът в соларната енергия и системи Аш Шарма, част от екипа на "IHS" - световна информационна компания с фокус върху модерните бизнес решения и иновации, коментира, че корпорации като Аpple, Google и Amazon имат нужда да получават енергия на наистина ниски цени: "Токът е един от най-големите разходи за големите корпорации. Поддържането му на ниски цени е наистина важно за тях." 

От друга страна специалисти алармират, че в следващото десетилетие софтуерните гиганти ще използват до три пъти повече ток за своите сървъри, които за последната година са изконсумирали 416 терават часа. Тези стойности са в пъти по-високи от цялото потребление на ток във Великобритания, съобщава "Индипендънт". 

В момента цените на соларна енергия падат много по-бързо от очакванията на експертите. Наскоро в Абу Даби японско-китайски консорциум предложи да построи соларна централа близо до слънчевия град, която да произвежда ток на цена под 2.5 цента. За сравнение сегашният рекорд за най-ниска цена на слънчева енергия е 2.91 цента за киловат час от соларна ферма в Чили. 

В момента слънчевата енергия представлява 1% от световните енергийни ресурси, но с падането на цените това определено ще се промени, смята Шарма. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25665

2

Victimized

14.10 2016 в 17:05

И като се наинвестират ще са практически монополисти , тогава от някъде ще се пръкне глобален закон за това , че не може хората сами да си произвеждат , понеже слънцето грее само за богатите и красивите И ще сме задължени да купуваме от този ток понеже трябва всички да сме еко , но пък той е доста скъп понеже това инсталиране на панелите отнема по няколко часа .....