Зигмунт Бауман: Европа се нуждае от 30 милиона емигранти

06 ноември 2012 в 21:42 29146 3

Проф. Зигмунт Бауман. Снимка: БГНЕС
Проф. Зигмунт Бауман. Снимка: БГНЕС

През следващите 30 години Европа ще се нуждае от 30 милиона емигранти, въпреки безработицата.

Това посочи световноизвестеният полски социолог проф. Зигмунт Бауман по време на лекция в Софийския университет.

Мнозина от местното население не желаят да работят на определени позиции, докато емигрантите са готови да работят за много по-малко пари, аргументира се Бауман.

Темата на лекцията му беше Какво й е „централното“ на Централна Европа. Бауман посочи, че в момента се случва глобализация на неравенството:

„Хората все повече се сравняват не само със своите колеги, с които работят, а се сравняват в световен мащаб - с хора, които живеят много по-далече от тях. Това предизвиква масовата миграция, която е бъдещето на Европа и тя няма да спре”, каза социологът.

По думите му Европа ще се превърне в архипелаг от диаспори. Местните ще живеят сред чужденци, без да губят собствената си идентичност. Перспективата пред Европа е да се трансформира в обръч от смесени населения, заяви Бауман.

Професор Зигмунт Бауман е роден през 1925 г. в Полша. Той е професор по социология в Университета в Лийдс. От 1971 г. живее в Англия. У нас Бауман доби популярност с книгата си „Глобализацията: последиците за човека“. В нея социологът развива тезата, че глобализацията е новото човешко бреме.

Бистра Величкова  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!