Затягат санкциите срещу Северна Корея след изстреляната ракета

OFFNews 11 февруари 2016 в 15:30 3481 1

Днес Южна Корея прекрати всички свои дейности в индустриалния комплекс "Каесонг", който е една от последните точки на взаимно сътрудничество със Северна Корея и ключов източник на доходи за Пхенян, съобщава France24. 

Северна Корея определи това действие като "обявяване на война" и обозначи комплекса, намиращ се близо до границата между двете държави, като военна зона.

Правителството в Сеул обяви, че спирането на "Каесонг" цели да ограничи средствата на Севера за ядрени експерименти и разработки на ракети. 

Северна Корея проведе четвъртия си ядрен тест миналия месец и изстреля сателит в космоса в неделя, с което си навлече гнева на голяма част от световните сили.

От Пхенян се заканиха, че ще конфискуват всички активи и имущество в индустриалната зона и дадоха срок до 17:30 часа местно време на всички южнокорейски работници да напуснат мястото. 

След обявяването на решението стотици камиони прекосиха границата, за да приберат готовата продукция и оборудване от фабриките в комплекса.

В САЩ приветстваха решението на Южна Корея и заявиха, че са необходими още стъпки, за да бъде убедено ръководството в Северна Корея, че няма как страната да има достъп до международните пазари и да получава финансова помощ, докато продължава да развива ядрени и ракетни програми.

По-късно днес в щатския сенат беше гласувано увеличение на санкциите срещу Пхенян.

Новите наказания ще включват конфискуване на активи и забрана за издаване на визи на правителствени лица. 

Санкциите също целят да намалят прането на пари и трафика на наркотици, които са считани за двата основни начина, чрез които по незаконен път се вливат милиони долари в ръцете на лидера Ким Чен Ун и близкото му обкръжение.

Вчера Япония също прие санкции срещу Северна Корея, включващи забрана на севернокорейски кораби да навлизат в японски пристанища и пълна забрана на севернокорейци да влизат в Япония.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!