Заради Русия НАТО праща АУАКС и до 1000 войници в България

OFFNews 10 февруари 2016 в 13:30 10861 45

awacs
Столтенберг твърди, че самолети АУАКС на НАТО вече се намират в България, Румъния и Турция

НАТО ще продължи да засилва своите военни възможности в Черноморския регион, заяви генсекът на алианса Йенс Столтенберт при пристигането му на срещата на военните министри от пакта в Брюксел. По думите му това ще засегне „военно-морските сили, а също средствата за разузнаване и възможностите за прехвърляне на подкрепления". Столтенберг добави, че НАТО ще сдържа „хибридните заплахи“ с „малки сили“, предаде ТАСС.

НАТО вече засили своето присъствие в Черно море, както и наблюдението със самолети-радари от типа АУАКС, които се намират в Румъния, България и Турция. Постоянно следим ситуацията в черно море и увеличаваме възможностите за разузнаване и прехвърляне на войски в региона, добави той. 

Генералният секретар припомни, че пактът вече разположил шест свои щаба в Източна Европа, предстои развръщането на още два. 

Предстои министрите да вземат решение за разширяването на военното присъствие в региона, което да бъде ясен сигнал към всеки потенциален агресор, каза Столтенберг. Той не назова конкретна численост, но според ТАСС става дума за разполагането в Източна Европа от 2 до 4 хиляди военни на НАТО.

Междувременно британският в. "Дейли телеграф" съобщи, че американски, британски и германски войски може да бъдат разположени в Прибалтика, Източна и Южна Европа за възпиране на Русия.

Контингентът може да е от по един батальон от 500-1000 войници в Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния и България.
Войските, които може да бъдат разположени на ротационен принцип, вероятно ще включват високоподвижни специални сили, въоръжени с ракети земя-въздух, подкрепени от щурмови самолети и хеликоптери.
Това е част от план, който предвижда да бъдат засилени разузнавателните възможности, да бъдат извършени приготовления за бързо укрепване на подразделенията на предните линии от Западна Европа в случай на непредвидена ситуация и да се предостави обучение за повишаване на способността на уязвимите страни да се защитават.
Очаква се планът в общи линии да бъде договорен до седмица, а точният брой и националността на войските да бъдат изяснени по-нататък.
Изпращането на войски почти със сигурност ще бъде осъдено от Русия като провокация и доказателство за "обкръжаване" от САЩ, отбелязва "Дейли телеграф".

На форума на военните министри в Брюксел ще бъде утвърдена мисия за авиационна поддръжка на Турция и на нейните системи за противовъздушна отбрана. НАТО е готова да удовлетвори искането на САЩ за изпращане в Сирия на самолети АУАКС за американскатата коалиция, каза Столтенберг. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!