Започват последните процедури за излизане на Англия от ЕС

OFFNews 20 февруари 2017 в 08:35 3682 3

Камарата на лордовете в Англия започва обсъждането на Брекзит. Лордовете ще гледат днес законопроекта, който ще даде правото на британския министър-председател Тереза Мей да активира Член 50.

Това е последната инстанция, след като законопроектът мина и през долната и горната камара на парламента на Англия. Ако камарата реши да стартира член 50 - започва необратимата двугодишна процедура за напускане на Англия на Европейския съюз. 

Преди две седмици долната камара на британския парламент одобри законопроекта с 498 гласа "за" и 114 - "против", предава БНТ. Камарата на лордовете няма правомощията да спре въпросния закон, но има право да изисква промени.

Междувременно Камарата на общините ще обсъди на петицията, искаща предстоящото държавно посещение на президента на Съединените щати Доналд Тръмп да бъде понижено в ранг до официално, след като повече от милион и 600 хиляди души подписаха документа.

Организирани са и демонстрации в Лондон в подкрепа на имигрантите и срещу имиграционната политика на Тръмп.

Кметът на британската столица, Садик Хан, също заяви, че не подкрепя политиката на американския държавен глава и смята, че неговата визита трябва да бъде отменена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови