Заложник от "Батаклан": Разстрелваха ни един по един, беше клане

OFFNews 14 ноември 2015 в 03:45 63095 10

Снимка Reuters

Френски части извеждат заложници от "Батаклан".

Над 158 са потвърдените до момента жертви от серията терористични нападения в Париж вечерта на 13-и срещу 14-и ноември.

Джулиън Пийс, журналист от "Europe 1", се е намирал вътре в зала "Батаклан", където терористите взеха над 200 души за заложници и избиха 118 от тях (по последна информация), преди да бъдат спрени от силите на реда. Нападението в залата е извършено по време на планиран от доста време концерт на калифорнийската група Eagles Of Death Metal .

Пийс разказва, че двама-трима души без маски са открили огън с "Калашников". Според него стрелбата е траяла 10-15 минути, достатъчно дълго, за да могат нападателите да сменят 2-3 пъти пълнителите на автоматите си, предаде "Гардиън".

Журналистът каза пред Си Ен Ен, че не е чул нищо от нападателите, а само виковете на тълпата. Друг свидетел обаче, който е бил в залата с майка си, заяви пред "Франс интер", че мъжете са крещели "Аллах Акбар", докато са стреляли по хората.

Друг оцелял твърди, че терористите са убивали подред всеки, изпречил се на пътя им - един по един. Той написа в социалните мрежи, че се намира в залата и е тежко ранен, а около него е пълно с мъртъвци.

"Беше клане", каза треперещият Марк Куприс на 57 г. пред "Гардиън", докато го извежда полицията. Той е родом от Англия, но е пристигнал в Париж с още 15 души да гледа американската банда.

"Изглеждаше като бойно поле, имаше кръв навсякъде, тела навсякъде. Бях в другия край на залата, когато стрелбата започна. Имаше поне двама стрелци, които бяха на балконите. Всички залегнаха по земята. Легнах и аз, като върху мен имаше някакъв мъж, а до мен друг се беше изправил до стената. Просто замръзнахме неподвижни. В началото запазихме тишина, не знам колко време сме стояли така, изглеждаше вечно. Видях последните си мигове как минават покрай очите ми, мислех, че това е краят. Свършен съм, рекох си, свършен. Бях ужасен, всички сигурно са си мислели същото. Едва когато няколко жандарми влязоха, започнахме да се оглеждаме бавно и кръвта беше абсолютно навсякъде. Полицията ни каза да бягаме", допълва той.

Жером Бушер, треперещ от студ в бялата си тениска, оцапана с кръв от убитите и ранените, разказва:

"Концертът започна, бях в публиката и чух нещо като фойерверки. Беше шумно, но концертът беше още по-шумен и си помислих, че е част от шоуто. Много хора сигурно са сметнали така. Тогава откриха огън. Видях поне двама души, преди да побегна, изходите бяха ясно обозначени и тръгнах към тях. Имаше ранени и много кръв. Навсякъде имаше кръв."

"Сякаш бях във филм. Беше ужасно, имаше толкова много тела, не мога да говоря за това", коментира брадат мъж с дет-метъл тениска, бягащ по улицата от "Батаклан".

Присъствали на близкия стадион коментират, че първоначално са решили, че взривовете са ефекти или фойерверки, но когато охраната не ги е пуснала да си тръгнат от стадиона заради проблеми навън, разбрали, че нещо не е наред и започнали да търсят информация от интернет и по телефона. Същото са си помислили и живеещите в района.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!