За руските олигарси криза няма: забогатяха с 40% за година

OFFNews 25 август 2016 в 14:54 8224 19

Михаил Гуцериев с руския президент Владимир Путин.

Въпреки международните санкции срещу Русия, въведени след анексирането на украинския полуостров Крим и въпреки срива на рублата, криза за руските олигарси няма. Това показват данните на списание Forbes за най-богатите семейства във федерацията.

И тази година класацията за най-успешните предприемачески династии в Русия, също както през 2015 г., се оглавява от фамилията Гуцериеви. Нейното състояние се оценява на 9,8 милиарда долара.

Второто място остава за семейството на Аркадий Ротенберг (собственици на "Стройгазмонтаж", която е основен подизпълнител на "Газпром") , а третата позиция е за тримата собственици на "Промсвязкапитал", братя Ананиеви. 

В сравнение с миналата година състоянието на десетте най-богати семейства в Руската федерация се е увеличило почти с 40 процента - от 18 милиарда долара на 25 млрд. долара. Затова допринася основно именно фамилията Гуцериеви, чието богатство за година е нараснало два и половина пъти. Тяхната инвестиционна група БИН е сключила сделки на стойност 1,5 млрд. долара през последната година, а освен това само Михаил Гуцериев е спечелил самостоятелно $700 млн. от нефтени опциони.

Четвъртото място в списъка на най-богатите руснаци се заема от баща и син Шамалови, които са увеличили състоянието си за една година с $1,1 млрд. до 2,4 млрд. долара. За тях любопитното е, че възходът им започва след една сватба през февруари 2013 г. Тогава се предпомага, че младият Кирил Шамалов се е оженил за малката дъщеря на руския президент Владимир Путин Катерина Тихонова. Именно синът е големият богаташ във фамилията - неговото състояние е в размер на 2,3 млрд. долара, докато бащата Николай Шамалов има само някакви си 100 милиона в зелено, показват данните на Forbes.

Пети по богатство в Русия са синовете на първия президент на Татарстан Радик и Айрат Шаймиеви.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10952

19

Мойри

25.08 2016 в 22:05

Като тръгнеш от Русия на запад още във Латвия хората са по-богати от руснаците. Русия е сред най-бедните места в Европа - това с факти не може да се оспори. Ако бяхте слепи сигурно по-добре щяхте да видите елементарното, ама сигурно не сте и затова и вие и положението в България е много жалко.

12311

16

Gusta Roro

25.08 2016 в 17:41

Е да, обикновените руснаци просто щяха да са в земния рай, ако Русия се беше разпаднала и това което е останало от нея да бъде управлявано от Най-великата Демокрация съществувала някога на света.

25665

14

Victimized

25.08 2016 в 17:01

Всички богати крадат , всички богати искат да станат по-богати , няма изключение . НО , петрола се търгува в долари , златото се търгува в долари , технологиите се търгуват в долари . Уоустрийт диктува и спекулира с цената на всички , и е без значение руснаците колко нефт имат , първо защото банките им не са руски , и второ суровината им се търгува в долари . Ако американците бяха такива моралисти , щяха да кажат , ами няма да работим с престъпници . Няма да продаваме оръжия на терористи , няма да даваме пари на хора които използват детски труд , но всъщност картинката е съвсем различна . Американската икономика е изградена с КЪРВАВИ ПАРИ и това нещо го знаят дори самите американци , но за вас едва ли има значение . Истината си е истина без значение колко лъжи ще и се стоварят , така , че пишете си , ако това ще ви нахрани мизерното самочувствие ....

25665

13

Victimized

25.08 2016 в 16:56

Смешни сте , няма никакъв смисъл да се говорят тези неща .....

25665

10

Victimized

25.08 2016 в 16:35

Американците са с най-задлъжнялата икономика , може да се каже , че са с най-оборотната икономика , но не и най-богатата . Русия има в пъти повече ресурс , и ако не бяха продали на безценица Аляска , нещата съвсем нямаше да са цветни за краварите .
А относно руските олигарси и като цяло всички олигарси , са част от една и съща престъпна спрямо народите си система . Вие двуполюсни роботчета , няма как да разберете , че всяка държава която има ЦЕНТРАЛНА БАНКА отговаря пред СВЕТОВНАТА БАНКА , която от своя страна отговаря пред частната банка на реално най-богатите хора в света , Федералния резерв , или познати още така като топ печатарите . Никой олигарх нямаше да е това което е , без тяхно разрешение . Даже руските олигарси и децата им са по-западно настроени от вас , и като цяло живеят на запад по-добре от западняците . НО това са незначителни неща за вас мижитурки такива , на вас ви дай само леви десни , да борите комунизма , или да се почесвате където не ви сърби ...