Войски на НАТО в България и Румъния - това е провокация, смята Москва

OFFNews 10 февруари 2017 в 11:19 8697 24

Снимка РИА Новости

Сергей Лавров

Разполагането на военни контингенти на НАТО в България и Румъния има провокационен и дестабилизиращ характер, коментира руският външен министър Сергей Лавров в интервю за в. "Известия", цитирано от БТА.

"Действията, извършвани от алианса в региони, граничещи с Русия, безспорно имат провокационен и дестабилизиращ характер. Към тези действия спада и споменатото разгръщане на допълнителни военни контингенти на блока в Полша и балтийските страни - при това вече се водят дискусии за евентуално аналогично присъствие на съюзниците на територията на други страни в Източна Европа, по-специално в България и Румъния. И това, че някои страни членки на блока осъществяват национални планове за модернизация на въоръжените сили и изграждане на нова военна инфраструктура. И същественото увеличаване на мащаба и броя на натовските учения близо до границите ни. Особено безпокойство предизвиква продължаващото изграждане на противоракетна отбрана на САЩ в Европа", казва руският външен министър.

В интервюто той коментира и отношенията с новата президентска администрация в САЩ. Според Лавров руските дипломати са готови да работят с Доналд Тръмп "по целия дневен ред на руско-американските отношения". Развитието на конструктивни взаимноизгодни двустранни връзка може да донесе реални ползи на двата народа и да въздейства положително на ситуацията в света, казва руският външен министър.

Украйна

По отношение на ситуацията в Украйна Лавров посочва, че според Москва "топката" е в полето на Киев, който трябва да изпълни договореното в Минск - да приеме закон за специален статут на Донбас, да проведе там местни избори и да осъществи конституционна реформа.

За рязкото изостряне на обстановката в Югоизточна Украйна напоследък са отговорни радикалните и националистически сили в Киев. Украинските власти явно не се канят да изпълняват Минските споразумения за уреждане на конфликта и упорито се стремят към военно решение. Русия и международните й партньори, включително САЩ, са единни в мнението, че е необходим диалог между страните в конфликта за търсене на компромис, казва той. 

Войната в Сирия

Позицията на Русия за Сирия не подлежи на конюнктурни промени, посочва дипломат номер 1 на Москва. Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН отразява принципния подход на Москва към начините за деблокиране на сирийската криза, според който единствено сирийският народ може да определи своето бъдеще без намеса отвън. Това изцяло важи и за съдбата на президента на Сирия Башар Асад, отбелязва Лавров.

Русия полага усилия за установяване на взаимно разбирателство между сирийското правителство и кюрдите в Сирия, за да се запази единството на страната. Кюрдският въпрос е от ключово значение, "за да бъде запазена сирийската държавност и перспективите за всеобхватна стабилизация в Близкия изток", казва Сергей Лавров.

Либия

Съдбата на Либия също "трябва да бъде решена от самите либийци", подчертава той. Москва ще продължи и занапред да следва своя балансиран курс - системно да работи и с двата силови центъра в Либия, Триполи и Тобрук, "като ги тласка към преодоляване на вътрешните разногласия, търсене на взаимноприемливи решения по всички спорни въпроси и параметри на националното помиряване", коментира Лавров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13350

32

torbalancho

16.02 2017 в 12:41

граничещи с русия!!!! от кога граничим с русия, или русия нет граници!!!!!!!!!!!!

77927

31

El Commandante

10.02 2017 в 17:35

"Всеки може да прави каквото си поиска в собственият си двор! "

И тва го казва фен на тея същите дето пищят всеки път когато Русия провежда учения на собствената си територия,айхахаха, ебати малоумната паплач се е събрала в тая тема...

77927

30

El Commandante

10.02 2017 в 17:33

"Действия на НАТО, близо до границите на Русия и извън границите на НАТО, биха били провокация. Действия на НАТО в границите на алианса, обаче са си вътрешен въпрос. "

Ахам, именно, споразумението за НЕразтрастване на НАТО пасти да яде.
Еми кур Будапеща и за вас значи.

25665

29

Victimized

10.02 2017 в 14:28

"Това, че Русия не търси сътрудничество с Европа не означава, че България трябва да блее пред фантазията за "Евразийско", "славянско", "православно" и какво ли още не "братство", с което Москва се опитва да пълни главите на блуждаещи романтици. България има своите интереси и те съвпадат в много по-голяма степен с тези на Западните демокрации, "

Я кажи кои точно интереси визираш, интересите ни в Ирак? Или Афганистан? Или пък в Либия? Да, прав си , добре , че са НАТО да ни пазят от тези престъпни режими, сега след като се "справихме" с тях, нашите интереси са задоволени, и вече няма никаква опасност за Европа, освен естествено терористичните актове, но всяко зло за добро, нали така ?
Ей, наемете си малко по-адекватни тролове, с тези не е интересно дори да се спори.... Съвпадали ни били интересите........

25665

28

Victimized

10.02 2017 в 14:24

"Да, така стояр нещата. Ако сложиш блиндирана врата и аларма, това е страшно враждебен акт и провокация за мутрите в квартала."

Обикновено кражбите така стават, няма да разбият полуизгнилата врата, ще разбият блиндираната с повечето охрана, понеже очевидно нещо там се случва. Та в този ред на мисли си е провокация.
И както съм го казвал хиляди пъти, ако тука има бази с оръжия за масово унищожение, точно тука ще са първите залпове с цел неутрализация. Или както е модерно да се казва "живия щит".
Това, че демократичната сволоч желае да стане мишена на втората ядрена сила не е полезно за България и българите, които очевидно не искат война с Русия или с който и да е друг на този етап.... А факта, че Русия предупреждава, ще ни остави без право на оплаквания когато балканите станат ядрена пустиня....

42249

27

Denis Rizanov

10.02 2017 в 14:22

плевели, я опиши как с блиндирана врата и аларма поразяваш цели на 2000км навътре в територията на "съседа". Абе гтова платените подгъзулници на дьорт антихриста сте заоблени като речни камъни в главата бе.

10564

24

ultra-73

10.02 2017 в 13:55

Значи ако аз реша да си увелича височината на оградата, да си сложа видеонаблюдение и да се приготвя с една кремъклийка, защото съседът до мен се е разпищолил, заплашва ме от сутрин до вечер с пистолет и ножове и иска да си присвои квадратура от моя имот, тогава според коня Лавров, това се нарича деструктивно и провокативно действие от моя страна?!? Всеки може да прави каквото си поиска в собственият си двор! Компренде, камаради-хибриди!