Виктор Орбан: Сорос подкрепя бежанците, за да отслаби Европа

Николай Големанов 31 октомври 2015 в 11:42 9892 21

Орбан

Снимка Архив

Унгарският премиер Виктор Орбан: Сорос е от „активистите“, които подкопават европейския начин на живот.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан обвини милиардера Джордж Сорос, че е изтъкнат член на кръг „активисти“, които се опитват да подкопаят европейските страни, поддържайки бежанците, навлизащи на континента от Близкия Изток и другаде. Това съобщи агенция Блумбърг, която се позовава на интервю на Орбан по унгарското радио „Кошут“.

„Неговото (на Сорос) име е може би най-силният пример за онези хора, които подкрепят всичко което отслабва националните държави и всичко, което променя традиционния европейски начин на живот – е казал министър-председателят на Унгария. - Онези активисти, които подкрепят имигрантите неволно стават част от тази международна мрежа за трафик на хора.“

Правозащитни групи бяха критикували Орбан за построяването на ограда от бодлива тел по границата, затягането на законите за даване на убежище, както и за "антиимигрантската реторика", с която търси подкрепа сред избирателите. Сорос, който е роден в Унгария и един от най-големите филантропи в Източна Европа чрез своите фондации и университет, дава субсидии на организации, които предоставят юридическа помощ на хората, искащи убежище.

В декларация, разпространена по електронната поща, Сорос казва, че планът от шест точки, публикуван от негова фондация помага „да се поддържат европейските ценности“, докато действията на Орбан „минират тези ценности“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!