Великобритания създава списък на собствениците на офшорки

OFFNews 11 април 2016 в 22:23 2712 1

Полицията във Великобритания скоро ще има достъп до информацията за собствениците на компании, регистрирани в офшорни зони, съобщава AFP.

За създаването на регистъра са се съгласили всички бивши и настоящи британски територии, с изключение на островите Ангуила и Гърнси, съобщи пред Долната камара британският премиер Дейвид Камерън, който е критикуван заради семеен офшорен фонд, разкрит от "Досиетата от Панама".

В списъка, който Великобритания ще създаде, ще се разкрива самоличността на хора, облагодетелствани от такива инвестиции, дори и те да не са на тяхно име. Данните в регистъра няма да са публични, а ще са достъпни само за органите на властта.

„За пръв път британската полиция и правоохранителни органи ще могат да видят пряко кой притежава и контролира всяка компания. Няма съмнение, че в някои от тези протекторати и държави се случват много лоши неща”, заяви Камерън. 

Решението списъкът да не бъде публичен доведе до критики от страна на неправителствената организация „Оксфам”. Според нея така няма да е възможно обществото да търси отговорност на бизнес компании и правителства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови