Великобритания очаква Москва да се меси в предстоящите избори

ОFFNews 13 май 2017 в 14:30 4060 3

Снимка Chatham House/Flickr

Съществува реална възможност Русия да се опита да се намеси в парламентарните избори в Обединеното кралство следващия месец. Това заяви британският министър на външните работи Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс и БТА.

В интервю за вестник "Телеграф", публикувано днес, политикът от британската Консервативна партия казва също, че руският президент Владимир Путин ще ликува, ако Лейбъристката партия на Джереми Корбин спечели изборите на 8 юни.

По думите на Джонсън Путин вече е предприел действия в САЩ, Франция и Западните Балкани. "Затова трябва да сме бдителни", заяви той. Според Джонсън Путин иска да "разклати доверието в демокрацията изобщо и да дискредитира целия демократичен процес".

В интервюто си британският министър коментира и темата за Брекзит. Той казва, че може да се окаже, че не Лондон трябва да плаща на ЕС за раздялата, а обратното, защото Лондон има голям принос за активите на съюза. Брюксел ще се "опита да изсмуче кръвта Великобритания" с тяхната сметка, казва Джонсън, имайки предвид изчисленията на ЕС колко трябва да даде Лондон, имайки предвид поетите вече от него ангажименти към ЕС.

"Файненшъл таймс" писа този месец, че ЕС може да поиска от Обединеното кралство да плати през 2019 г. до 100 милиарда евро. Британски министри веднага отхвърлиха тази възможност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови