Великобритания иска да следи гражданите си в интернет

OFFNews 04 ноември 2015 в 21:34 3991 17

Снимка David Levene

Правителството на Великобритания е взело решение да направи законно следенето в интернет, предаде "Гардиън".

Според новия закон доставчиците интернет ще бъдат задължени да събират данни за потребителите за последната година и да ги предават на органите на реда. 

Те, на свой ред, ще съставят интернет досие на всеки - независимо дали е живял или преминавал през територията на страната - с това какво е посещавал в мрежата. Полицията ще може да поисква по всяко време от интернет доставчиците справка за посещенията на всеки един човек.

Освен това всяка фирма ще е задължена да помага на властите да извършват хакерски атаки срещу компютри и смартфони на заподозрени лица.

В момента в цяла Европа и в САЩ подобно нещо е забранено и за него се издава специално позволение от съда. Предложението идва в следствие на разкритията на Едуард Сноудън, че Великобритания следи в мрежата огромен брой хора незаконно.

Ако законът бъде приет, властите в страната ще могат да слушат телефонни разговори, да четат пощата на хората, да следят местоположението им, дори да включват и изключват камерите и микрофоните на телефоните и компютрите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!