Външните министри от НАТО приеха стратегия срещу хибридната война

OFFNews 02 декември 2015 в 08:00 6364 20

Външните министри от НАТО приеха стратегия срещу хибридната война

Снимка БГНЕС, архив

Хибридна атака срещу страна член от НАТО би могла да задейства клаузата за колективна отбрана. Това става възможно с приетата от външните министри от държави членове на алианса Стратегия срещу хибридната война.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обясни, че новият вид заплахи изискват адаптация, съобщава БНР:

Разширяваме нашите способности да се защитаваме от хибридни заплахи. Решихме също, че хибридните атаки ще могат да задействат член 5.

Въпросният текст е основополагащ за Вашингтонския договор на НАТО, според който нападение срещу една или повече страна-членка се разглежда като нападение срещу всички. При активирането на член 5-ти съюзниците са длъжни да окажат помощ на нападнатата страна, включително с използването на въоръжени сили.

Без нито веднъж да споменава Русия и нейните действия в Украйна, Йенс Столтенберг описа някои от мерките в новата стратегия:

Ускоряването на реакцията на нашите сили при хибридни заплахи е част от защитата. Защото при хибридната война се използва заблуда, без време за предупреждение. Друго изискване е по-ясен анализ на ситуацията, защото често не е ясно за какъв тип конфликт става дума - дали това е мир или война. Диверсията и тайните операции също са част от хибридния начин на водене на война. И не на последно място - кибер атаките са част от тази хибридна заплаха.

НАТО си сътрудничи по въпроса и с Европейския съюз, стана ясно от върховния представител по външната политика и отбрана Федерика Могерини, която бе поканена на срещата, обобщава кореспондентът на БНР.

Подготвяме с ЕК и Европейската агенция по отбрана обща рамка срещу хибридните заплахи. Ще направим конкретни предложения до европейските правителства, уточни Могерини.

Очаква се външните министри от НАТО да отправят покана към Черна гора да стане 29-та членка на военния алианс. Правителството в Подгорица официално поиска да се присъедини, въпреки изразената съпротива от Русия. Преди седмица говорител на руското външно министерство заяви, че започването на преговори за членство с Черна гора ще се възприеме от Москва като "конфронтация", която още ще усложни трудните отношения между Русия и НАТО.

На заседанието си в Брюксел външните министри решиха още НАТО да изпрати още самолети и кораби в подкрепа на турската авиация. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг заяви, че решението не е свързано със сваления руски самолет от Турция до сирийската граница:

Обединеното кралство обяви готовност да разположи няколко самолета в базата Инджирлик. Дания също съобщи, че ще изпрати военни кораби в Средиземно море. Това е нещо, по което работим много преди инцидента от миналата седмица. Ще продължим да прилагаме предохранителни мерки в полза на Турция.

В общото изявление на външните министри от алианса се казва, че съюзниците подкрепят с неизменна солидарност Турция.

Британският парламент ще гласува тази вечер предложението на премиера Дейвид Камерън кралските военновъздушни сили да започнат да нанасят удари в Сирия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!