В Испания арестуваха руски програмист за хакването на изборите в САЩ

OFFNews 10 април 2017 в 19:59 5414 0

В Испания арестуваха руски програмист, заподозрян за връзка с хакването на президентските избори в САЩ, съобщи Би Би Си, позовавайки се на испански медии.

Пьотр Левашов е арестуван на 7 април в Барселона, а САЩ са поискали екстрадицията му. Предстои искането да бъде разгледано от Националния наказателен съд в Испания.

Съпругата на Левашов Мария потвърди пред RT, че арестът е свързан с обвинения за манипулиране на американските избори в помощ на Доналд Тръмп.

Специалисти по киберсигурност свързали Левашов с ключова фигура сред руските „производители“ на спам, който използва псевдонима Пьотр Севера. Има доказателства, че той стои зад машината за спам Waledac, която за няколко години е заразила между 70 000 и 90 000 компютъра и е произвеждала около 1,5 млрд. спам съобщения на ден.

Освен за спам дейността си, Севера е отговорен за създаване и инсталиране на фалшив антивирусен софтуер.

Според сайта за киберсигурност KrebsOnSecurity Пьотр Левашов е на 7 място в класацията на най-големите спамъри в света.

Доклад на американското разузнаване, публикуван през януари, обяви, че Русия е опитала да помогне на Тръмп да спечели изборите. Според доклада целта е била да се оклевети конкурентката на Тръмп Хилъри Клинтън.

В доклада се отбелязва, че руснаци са хакнали имейл акаунтите на Националния комитет на Демократическата партия и са използвали посредници като Wikileaks за публикуване на информацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови