Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Унгария опасва с ограда границата си със Сърбия, за да не влизат бежанци

OFFNews 16 юли 2015 в 20:59 2766 0

Снимка sxc.hu

Оградата по протежението на сръбско-унгарската граница ще бъде готова до 30 ноември, заяви унгарският министър на отбраната Чабо Хенде, цитиран от АП.

„Унгарските сили за отбрана са готови да изпълнят задачата“, допълни министърът по време на посещението си до южния град Морахалом, където се изгражда пробна отсечка.

По думите на Хенде 900 души ще работят по издигането на 175-километровото съоръжение, предназначено да контролира наплива на бежанци в страната. 81 300 са преминалите нелегално границата тази година.

Според вътрешния министър Шандор Пинтер затворници и включени в програми по заетост ще сглобяват основните елементи на оградата. Той гледа на мярката като "временна, но единствената незабавна опция".

Сръбският президент Томислав Николич определя решението като едно от предизвикателствата и трудностите, пред които се изправят Балканите през последните години, въпреки опитите за стабилизиране на региона.

80 процента от бежанците, потърсили убежище в Унгария през последните месеци, са от Сирия, Ирак и Афганистан. Повечето от тях пребивават в централноевропейската страна броени дни, без да са обработени заявките им за убежище, преди да продължат към по-богати страни като Германия.

Унгарският премиер Виктор Орбан настоява, че страната му не иска мигранти, които не са от Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews