Ултиматумът на Ирак изтече, Ердоган отказа да изтегли войските си

OFFNews 10 декември 2015 в 22:20 7331 7

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че турските войски няма да напуснат територията на Ирак, предаде "Дейли стар".

Думите му идват в отговор на ултиматума на Ирак от 48 часа, който страната даде на Анкара, за да изтегли войските си от земите ѝ - в противен случай тя ще бъде принудена да използва "всички възможни опции" за реакция.

Ердоган подчерта, че армията му е там, за да обучава въоръжени милиции на кюрдите в северната автономна част на Ирак в борбата им с ИД, а не, за да завоюва нещо. Той поясни, че представителите на Турция, САЩ и Северен Ирак ще се съберат на 21 декември, за да обсъдят присъствието на турски войски в чуждата държава.

На 4 декември Турция разположи групировка от въоръжените си сили, включително няколко десетки военни, танкове и артилерия, в лагер на кюрдското опълчение „пешмерга" в Ниневия - на 80 километра от границата си. Там Анкара обучава кюрдски бойци за атака на Мосул, който е в ръцете на групировката „Ислямска държава".

Междувременно Ердоган поздрави създателя на Фейсбук Марк Зукърбърг за отворената му позиция спрямо мюсюлманите. Зукърбърг обяви, че мюсюлманите винаги ще са добре дошли във Facebook, където ще направят всичко възможно да създадат мирна и безопасна среда за тях.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки