Турция отмени визите за Шенген

OFFNews 03 май 2016 в 12:20 4693 4

Турция прие закон за отмяна на визовите ограничения за страните от шенгенската зона, който "ще влезе в сила от момента на отмяна на визите за турски граждани от страна на Европейския съюз", предаде ТАСС.
С този закон Анкара предварително е подготвила необходимата законова база за това ключово събитие в отношенията й с Брюксел.

Утре Европейската комисия трябва да разгледа доклада за напредъка в преговорите с Турция по визовата либерализация. В случай че той бъде одобрен, фактически ще започне подготвителният процес, в резултат на който от 30 юни шенгенските визи за турски граждани ще бъдат отменени.
За тази цел Анкара трябва да изпълни 72 критерия на ЕС. Според някои информации Турция е завършила процеса и сега очаква решението на Европейската комисия.
На 18 март Турция и ЕС постигнаха споразумение за борба с нелегалната миграция, в рамките на което се договориха да ускорят работата по отмяна на шенгенските визи за Турция и да започнат визовата либерализация не през 2017 г., както бе планирано по-рано, а още от юли тази година.
Заедно с визовата либерализация Турция ще трябва да подпише и да започне да изпълнява споразумение за реадмисия с ЕС. Този документ може да бъде подписан и независимо от визовите въпроси, но Анкара настоява двете споразумения да бъдат свързани.

Турция няколко пъти изтъква, че няма да изпълнява споразумението за реадмисия, ако не бъде решен въпросът за пълна отмяна на визите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

4

El Commandante

03.05 2016 в 16:51

wayOff, ти прочете ли изобщо текста на новината по-горе братле, или минА от заглавието напрао на коментарите?

77927

1

El Commandante

03.05 2016 в 12:43

Е кво точно са отменили значи?