Турция купува 900 мулета за армията си

OFFNews 02 февруари 2016 в 14:55 6269 5

Муле
Мулето често се оказва по-проходимо от военните всъдеходи, освен това не харчи гориво

Тази година Турция отделя от военния си бюджет 1 620 000 лири (981 161 лева по днешен курс) за купуването на 900 мулета, съобщава порталът "Свободная пресса" като се позовава на турски медии. Отбелязва се, че армията има изискване към височината на животните - те не трябва да са по-ниски от 130 см.

В интервю за в. "Сабах" турският експерт по въпросите на безопасността Метин Гюрджан заявява, че в продължение на много години мулета са били използвани от бойците на Кюрдската работническа партия при сблъсъците с турската армия - за транспортиране на товари, а понякога и като мобилни платформи за неголеми оръдия. 

Мулетата носят товар до 200 килограма, издържат на глад и жажда и са важен елемент от военните операции. Те са много предани и запазват спокойствие дори в екстремни ситуации, разказва експертът.

Гюрджан нарича животните "Логистичен отряд със специално предназначение" и допълва, че след като се разтоварят мулетата сами се връщат по родните си села, като минават през гористи местности дори без ездач.

Според о.р. полк. Виктор Мураховски,, член на експертния съвет на колегията на военно-промишлената комисия на Руската федерация използването на товарни животни е ефективно в планинските местности, защото там в повечето случаи няма условия за използване на автомобилен транспорт за снабдяване на войските с боеприпаси и храни.

Така например планинските части на руската армия (55-та и 34-та мотострелкови планински бригади) имат в щатовете си товарни коне. Практиката показва, че високотехнологичните системи не винаги работят в пресечени местности. Освен това те са и твърде скъпи, а за същите пари може да се купят животни. 

Неотдавна стана ясно, че Корпусът на морската пехота на САЩ се отказва от по-нататъшна разработка на муле-робот, предназначено за пренасяне на товари в полеви условия. Сред недостатъците на проекта, създаден от "Бостън Дайнамикс" били малката му надеждност и високото ниво на шума. 

Директорът на Центъра на проучване на страните от Близкия изток и Централна Азия о.р. полк Семьон Багдасаров отбелязва, че от турска страна решението да се купят товарни животни е правилно. Мулетата са евтино средство са снабдяване с боеприпаси и храна в труднодостъпните местности, но по-важното е, че те ще минат навсякъде и при всякакви природни условия. Специалистът припомня, че товарни животни и до сега се ползват активно във въоръжените сили на Германия и на Швейцария.  Например във 23-та планинска бригада на Бундесвера има учебен център за товарни животни, където работят с коне и мулета. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови