Турция иска добри отношения с Русия, но няма да се извини за сваления самолет

OFFNews 30 ноември 2015 в 14:00 4569 6

Турция иска добри отношения с Русия, но няма да се извини за сваления самолет

Снимка nato.int

Турция иска да има добри отношения с Русия, ще търси сътрудничество с нея във войната срещу Ислямска държава, но не смята да се извини за инцидента със сваления бомбардировач миналата седмица.

Това стана ясно от изказване на турския премиер Ахмет Давутоглу на пресконференция след срещата му с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг

"Като премиер на нация с достойнство и ръководител на правителство, получило 49 на сто изборна подкрепа, заявявам, че защитата на нашето пространство е не само право, но и правителствен дълг. Не мога да се извиня за това, че сме изпълнили нашия дълг", заяви турският премиер. 

Той заяви, че ако руската страна иска да разговаря, за да се избегнат нови инциденти, Турция е готова да работи за възстановяване на "нормалните отношения". Давутоглу каза, че Турция е действала в условията на самозащита, а към руските пилоти са отправени три предупреждения да спазват въздушното пространство. "Ако нямаше нарушение, нямаше да има такава криза днес. Нямаме никакво намерение да влошаваме обстановката, готови сме за разговори на всяко равнище, за да предотвратим нови подобни инциденти", посочи още турският премиер.

Той е категоричен, че в бомбардирания от руснаците регион не е имало позиции на джихадистите. "Нямаше никакви позиции на ИД в Сирия в бомбардирания район. Бомбардирането предизвиква нови вълни мигранти, десетки хиляди идват в Турция. Ако две коалиции работят в едно и също въздушно пространство срещу ИД, ще бъде трудно инцидентите да бъдат избегнати. Има нужда от координация. Не трябва да бъдат нападани умерената опозиция и цивилни в Сирия", заяви Давутоглу.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че всички държави от пакта подкрепят правото на Турция да отбранява въздушното си пространство и териториалната си цялост. "Приветствам желанието на Анкара да контактува с Москва. Важно е да запазим спокойствие", посочи той по повод свалянето на руския самолет от турските Военновъздушни сили.

Столтенберг призова Русия да взима на прицел общия враг ИД." Инцидентът от миналата седмица показва колко е важно на основата на международните механизми да установим прозрачност и стабилност в отношенията с Русия. Ако настъпят инциденти занапред, на тази основа бихме имали средства да запазим нещата под контрол", добави той.

Турция има право на самоотбрана. Приветствам всякакви контакти между Москва и Анкара. Това не бе първият случай на нарушаване на турското въздушно пространство от Русия, посочи Столтенберг. Той призова Русия да играе конструктивна роля във войната с Ислямска държава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови