Турция иска да влезе в ЕС до 2023 г.

OFFNews 19 август 2016 в 16:49 5582 5

Турция иска да стане член на Европейския съюз до 2023 г. Това стана ясно от думите на турския посланик към ЕС Селим Йенел пред германското издание "Велт".

През тази година се навършват 100 години от създаването на Турската република и би било кулминационна точка за моята страна да стане член на ЕС тогава, посочи Йенел. 

Той подчерта, че пълноправното членство в ЕС е много важно за Турция. 

Йенел призова германския канцлер Ангела Меркел и други европейски политици да посетят Турция след неуспешния опит за военен преврат, тъй като по думите му това би подкрепило демокрацията в страната. 

Турция е кандидат за членство в ЕС от 1999 г., но напредъкът за присъединяването ѝ е много бавен. 

След масовите арести и уволнения, последвали опита за преврат на 15 юли, ЕС предупреди турския президент Реджеп Ердоган, че ако нарушава демократичните стандарти, това може да му коства членството в ЕС. Подобни предупреждения бяха отправени и от страна на НАТО. 

Австрия дори призова за прекратяването на преговорите за членство в ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12359

3

kibrito

19.08 2016 в 21:40

Турция иска...Май на някой не му е ясно, че в съюз между двама или повече участници желанието трябва да е взаимно. До сега не съм чул европейска държава да иска Турция като член на ЕС. Исказвания в подкрепа - да, но при определени условия, които Турция отказва да изпълни. Е, съседите могат да продължават да искат, никой няма да им пречи да мечтаят...

29217

1

Лопе де Вега

19.08 2016 в 17:05

Има само една пречка засега и тя се казва Ердоган. Няма много време зо 2023 г. Според мен няма да успеят да се класират.

Поздрав!
 
X

Да помогнем на украинските деца!