Турция и Русия искат САЩ да се включат в сирийските мирни преговори

ОFFNews 13 януари 2017 в 13:32 2492 0

Турция и Русия са постигнали съгласие, че Съединените щати трябва да се включат в мирните преговори между сирийското правителство и опозицията, които трябва да започнат на 23 януари в казахстанската столица Астана. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от "Хюриет". 

"Съединените щати определено трябва да бъдат поканени и за това се съгласихме с Русия", каза Чавушоглу след конференцията за Крит в Женева. 

По думите на турския първи дипломат "никой не може да игнорира ролята на Съединените щати", затова САЩ трябва да са списъка с покани, които ще бъдат разпратени следващата седмица. 

Според Чавушоглу целта на мирните преговори е да се постигне политическо решение, което той определя най-доброто. Министърът повтори опасенията си, че поддържането на влязлото на 30 декември в сила примирие е ключово за провеждане на преговорите.

Въпреки че примирието намали сблъсъците, в някои части от страната все още има сражения, които правителството в Дамаск обяснва като боеве с терористи, изключени от споразумението. 

Наскоро в интервю за френски медии сирийският президент Башар Асад заяви, че е готов да преговаря по всички теми в Астана, включително и за президентския си пост. Промени в подобна насока според Асад ще изискват конституционни изменения. 





 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови