Турският посланик: Извънредното положение е за запазване на демократичния ред

OFFNews 21 юли 2016 в 17:00 5719 13

Снимка БГНЕС

Извънредното положение в Турция цели запазването на демократичния ред и защита на демократичната структура на държавата.

Така коментира ситуацията в южната ни съседка и въведеното извънредно положение турският посланик в София Сюлейман Гьокче. 

Турция обяви извънредно положение в страната, което ще остане в сила в рамките на три месеца, като през това време се прекратява действието на Европейската конвенция по правата на човека. Според президента Реджеп Тайип Ердоган това ще позволи на властите да действат по-ефективно за изправянето на виновните пред правосъдието. 

Гьокче обяви, че няма да има ограничения за вход и изход от Турция, всеки ще може да посещава всяко място в страната, както е било досега. 

Турският посланик у нас нарече решението административна мярка, която ще позволи на властите да намерят хората, помагали за заговора. 

Извънредното положение е във връзка с работата на полицията и няма нищо общо с икономическия живот и туризма, категоричен е Гьокче. 

Турция все още иска да стане член на Европейския съюз, каза още турският посланик. 

По повод декларацията на президента Росен Плевнелиев, приканваща Турция да спазва демократичните закони, каквито мнения изказаха и лидерите на редица други държави, Гьокче увери, че всички човешки права и свободи ще бъдат уважени по конституционния ред. 

Работим много усърдно, за да постигнем прозрачно отразяване от медиите в Турция. Трябва да заявя, че сме разочаровани от факта, че се изкривяват нещата, категоричен е той. 

По думите му гръбнакът на заговора и заговорниците са заловени и срещу тях са започнали процедури. 

Положението е спокойно и обществения ред е възстановен. Независимо от това, поради сериозните неща, всеки от турското правителство и гражданин остава нащрек, за евентуални терористични нападения. Валидността на обвиненията, ако има такива, и евентуалните присъди ще бъдат определени от турските съдилища. Трябва да няма никакво съмнение, че процесът ще бъде проведен при пълното зачитане на фундаменталните права и свободи и върховенството на закона, подчерта турският посланик. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12005

13

to NY

22.07 2016 в 01:17

Тези дето излязоха да защитят демокрацията на Ердоган, ще има за какво да си скубят косите. Сега ще разберем коя от двете злини са избрали...

12004

12

Платон

22.07 2016 в 00:29

"Турция все още иска да стане член на Европейския съюз, каза още турският посланик. " - Някой е спал отвит май.

77927

11

El Commandante

21.07 2016 в 23:07

Нема вика да има диктатура,ама в борбата за демокрация бая народ ше даде фира...

12347

9

ЗахариЯт

21.07 2016 в 19:34

Само се чудя защо не се изказва онзи виден еврахатлантик и върл демократин Лютфито.