Турски граничари бият мигранти до кръв, изтласкват ги обратно в Сирия

OFFNews 27 ноември 2015 в 09:15 5267 8

Атаките в Париж засенчиха бежанската криза, но най-голямото преселение на хора на европейския континент след Втората световна война продължава с пълна сила. 

Десетина души, хванати в капан на гръцко-македонската граница, зашиха устите си с черен конец, след като обявиха гладна стачка, за да се противопоставят на невъзможността да продължат пътя си към Западна Европа. Те са част от 1300 имигранти, остана в ничията земя между двете страни, след като Македония и още няколко страни от Западните Балкани, ограничиха приема на бягащите от конфликти, разказва Стела Нану, говорител на Върховния комисариат на бежанците към ООН прид Си Ен Ен.  Тя е присъствала на сцената със зашиването на устите на мъжете и разказва: "Това са много уморени хора, пътували са дълго и се намират в много тежки условия. Те не могат да разберат как преди седмица техни сънародници са преминали границите, а сега не ги пускат". 

В Гърция, тъй като времето се влоши, потокът от имигранти бележи драстичен спад. Само 155 имигранти са пристигнали на гръцките острови по море миналата неделя, според Международната организация по миграция, в сравнение със средно 4500 преминавания на ден от началото на ноември, информира Си Ен Ен. 

Турските граничари залавят сирийци близо до границата, бият ги и ги изтласкват обратно. Други са задържани и връщани по-късно, разказват свидетели. По думите им сирийците могат да влязат в Турция само с помощта на контрабандисти. Мъж, преминал границата на 17 октомври, разказва: 

"Един от пазачите ме удари по гърба и главата с приклада на пушката си, паднах и се обливах в кръв. Тогава друг ме ритна в главата и ми счупи очилата. Болеше много, започнах да повръщам. Не знам защо ме нападнаха, може би мислеха, че съм контрабандист". 

Според специалиста по проблемите на бежанците Гери Симпсън заявява, че Турция принуждава бременни жени, деца, възрастни хора, болни и ранени, да преживеят много страдания, за да избягат от ужасите на войната в Сирия."

Не бива да се забравя обаче, че Турция вече е приела около 2,2 милиона сирийски бежанци, според данните на ООН. Това е повече от половината от всички сирийски бежанци в световен мащаб и огромен натиск върху ресурсите на страната, коментира CNN. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови