Третата световна война може да започне в Латвия

Анализатор, предрекъл руската намеса в Украйна, прогнозира как Путин ще посегне на Прибалтика

ОFFNews 22 ноември 2016 в 11:50 22969 35

През 2011 г. година анализаторът Пол Милър, коментирайки войната между Русия и Грузия от 2008 г., прави за мнозина неочаквана прогноза: очаквайте продължение в Украйна. Три години по-късно над Крим се вее руски флаг. Сега Милър отново поглежда руската военна политика и заявява смело, че Третата световна война може да започне в Прибалтика и по-точно Латвия. 

"Балтийските страни са следващи и ще представляват едно от първите и най-големи изпитания пред новоизбрания президент Доналд Тръмп", казва авторът в текста си във "Форейн полиси". 

Милър твърди, че политиката на Путин спрямо европейските му съседи не е рационална, а по-скоро базирана на специфичен руски национализъм, примесен с религия. Той отхвърля твърдението, че президентът действа по определен начин заради реална заплаха от страна на НАТО или заради засилващо се влияние на Европа. По думите му всичко е въпрос на идеология:

Путин смята, че хегемония над близките на Русия региони е необходима за руската сигурност заради вярата си за руската държавност и историческа съдба. Путин (и може би още повече близкото му обкръжение) не е просто националист. Кремъл изглежда е мотивиран от причудлива форма на руски национализъм, примесен с религия, съдба, месианизъм. В тази история Русия е пазителя на православното християнство и има мисия да защити и разпространи вярата.

Според Милър една рационална Русия не би гледала на НАТО като на заплаха, но пречупвайки всичко през призмата на религиозен национализъм, Москва гледа на алианса като на препятствие пред руското величие. Той твърди, че сега е перфектният момент Путин да продължи своето разпростиране:

Путин сега разполага с най-благоприятната международна среда от Студената война насам за продължаване на руската експанзия. Европейското единство е разбито. Членове на алианса поставят под въпрос стойността за договора за обща сигурност. И следващият американски президент изглежда открито благосклонен към Русия и готов да извини руското безотговорно поведение.

Следващата стъпка на Москва, тази към Прибалтика, твърди анализаторът, е по-опасна. Според него Владимир Путин няма да посмее да изпрати свои униформени военни отвъд границата на страни от НАТО. Затова той ще създаде нестабилност, от която да се възползва. 

Вместо това Путин ще провокира неясна милитаризирана криза, използвайки опровержими проксита, може би в следващите две години. Навярно рускоговорящи латвийци или естонци (четвърт от латвийците и естонците са етнически руснаци) ще започнат да се бунтуват, да протестират за правата си, да твърдят, че са преследвани, да искат "международна закрила". Ще изникне съмнително добре въоръжен и трениран "Народен фронт за освобождение на Руският Прибалтик". Няколко поръчкови убийства на високо равнище и бомбени атентати ще докарат балтийските страни до ръба на гражданска война. Може да се появи нискоразрядно бунтовничество. 

Анализаторът прогнозира следното развитие на ситуацията: Русия ще блокира всички резолюции на Съвета за сигурност на ООН, но ще предложи едностранно да действа като миротворец, Северноатлантическият съвет ще се срещне, а Полша ще зави, че Прибалтика е под руска атака и ще предложи прилагането на член пети от Северноатлантическия договор за колективна отбрана. Франция и Германия ще се възпротивят, а всички ще насочат поглед към САЩ, за да видят в коя посока клони натовския лидер. 

Ако алиансът не приложи член пети, гаранцията на НАТО за взаимна отбрана става на практика безсмислена. Никоя държава членка няма да възлага надежда договорът да гарантира собствената й защита срещу Русия в бъдеще. Геополитическият часовник ще превърти до 1939 г. Някои източноевропейски страни могат да изберат да застанат зад Русия. Други, начело с Полша, ще започнат да се въоръжават до зъби. Мечтата на Путин за разбит Запад и открито пространство в Европа ще бъде реализирана. 

Милър поглежда и към другата възможност - тази НАТО да приложи клаузата за отбрана, от която изходът може да е исторически.

Ако алиансът приложи член пети, това ще е равносилно на обявяване на война от страна на Запада срещу Русия. И тогава Тръмп ще трябва да реши дали отбраната на Латвия си струва Трета световна война.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови