Тръмп оттегли САЩ от TPP и започва предоговаряне на NAFTA

OFFNews 23 януари 2017 в 19:42 31951 8

Американският президент Доналд Тръмп оттегли САЩ от Споразумението за тихоокеанско партньорство (TPP) и нареди на администрацията си да започне предоговаряне на споразумението за свободна търговия с Мексико и Канада NAFTA. 

TPP е споразумение между 12 държави от тихоокеанския район, без Китай. То се ползваше от силната подкрепа на бившия президент на САЩ Барак Обама и не беше ратифицирано от доминирания от Републиканската партия Конгрес, а оттеглянето на страната от споразумението беше сред обещанията в предизборната кампанията на Тръмп. 

Споразумението NAFTA пък действа от 23 години, като основният проблем според Тръмп е изнасянето на производство в Мексико, където работната ръка е по-евтина. 

Предоговарянето на споразумението обаче ще засегне и Канада, заради което канадският премиер Джъстин Трюдо започна двудневно заседание на правителството, на което ще се обсъди ефектът за икономиката на страната. 

На заседанието позицията на САЩ ще представи зетят на Тръмп Джаред Къшнър, който пое поста на високопоставен съветник на новия президент. На заседанието ще присъстват и бизнес лидери, които съветват Тръмп. 

Канада ще опита да убеди САЩ, че свободната търговия не трябва да се премахва, тъй като икономиките на двете страни са тясно обвързани.

Канадският посланик в САЩ Дейвид Макноутън обяви по този повод, че американските власти не са обяснили какви проблеми имат с Канада и страната вероятно ще пострада от мерките, които ще са насочени срещу Мексико. 

Доналд Тръмп ще се срещне с мексиканския си колега Енрике Пеня Ниенто на 31 януари. Мексиканският министър на икономиката обяви, че страната е готова да предоговори NAFTA, но предупреди, че всяко решение за промяна на съществуващата политика от страна на САЩ ще бъде посрещнато с контрарешение от страна на Мексико. 

Тръмп все решение и за замразяване на наемането на федерални служители. Освен това той спря финансирането на международни организации, които действат в полза на абортите и които провеждат информационни кампании за по-висока сексуална култура.

В същото време в първите дни след поемането на поста от Тръмп доларът стигна най-ниското си обменно ниво от 6 седмици насам. Според анализаторите това е реакция на неяснотата, която създават решенията на новия президент. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

8

El Commandante

24.01 2017 в 08:39

Следва оттегляне на УСА от ООН, бахти направо да и турат един ракетен двигател на тая държавичка и да я пращат у космоса, екстра ше сме си без тех тука...

25665

7

Victimized

23.01 2017 в 22:54

В България има сравнително малко политически династии, и е видно за всички, че не продължават много. Луканови да, но те реално са трима които се занимават с политика, и една сестра на Андрей дето е управител в БНБ. Лилови, не се сещам друг освен Александър, сина му май не се занимава с политика. Виж Буш са семейство с родословие което ги обвързва с Уиндзор/Сакс-Кобург-Гота/Хановер, а те от своя страна си проследяват родословието до първия Крал на Йерусалим Годфроа дьо Буйон, като цяло това е династия обвързана с много политици и управляващи в цяла Европа и САЩ , не случайно и ние получаваме Цар от тях. Точно тази политическа класа никога няма да изтърве кокала.....

42249

4

Denis Rizanov

23.01 2017 в 21:36

Освен това той спря финансирането на международни организации, които действат в полза на абортите и които провеждат информационни кампании за по-висока сексуална култура.

АзъБъ между тях ли е?

63994

2

Red or Dead

23.01 2017 в 20:28

БРАВОООО...ДОНИ.....ПРОДЪЛЖАВАЙ В СЪЩИЯ ДУХ......РЕЖИ ПИПАЛАТА И НА....НПО подлогите на рептила.....