Терористи под обсада край Париж: Камикадзе се взриви, полицаи са ранени (снимки, обновена)

OFFNews 18 ноември 2015 в 07:29 21388 10

Снимка AFP

Камикадзе се взриви, друг заподозрян за извършването на терористичните нападения в Париж на 13 ноември беше убит при няколкочасова спецоперация на френската полиция, започнала рано тази сутрин в предградието Сен Дени, северно от Париж. Четирима полицаи бяха ранени, полицейско куче беше убито. 7 заподозрени бяха арестувани.

Арестът на един от седмината задържани. Снимка: Би Би Си

Операцията започна към 4.30 ч. тази сутрин, когато полицейските сили обградиха жилищна сграда, където заподозрените наели апартамент. Сред тях бил и смятаният за "мозъка" на терористичните актове от 13 ноември Абдулхамид Абад. Абад е на 27 г., белгиец от марокански произход.

В началото на операцията се чуха две силни експлозии. Последва престрелка. Три часа по-късно се чуха нови, много силни взривове и отново последва престрелка, предадоха репортерите от мястото на събитието. 

При полицейската обсада на сградата жена камикадзе се взриви в апартамента, а втори заподозрян беше убит от граната, също в апартамента. Четирима бяха ранени - трима полицаи и живеещ в сградата, която е била евакуирана. Той е бил леко ранен при престрелка. При престрелка беше убито и полицейско куче.

Жената камикадзе е роднина на Абдулхамид Абад, съобщи BFM TV.

Часове след началото на операцията над района кръжаха хеликоптери. Операцията осъществяваха най-малко 100 полицаи.

Районът беше отцепен, а на жителите на Сен Дени беше разпоредено да не напускат домовете си. Улиците бяха пусти, няколко от тях - блокирани. Там се намират училища, стадионът "Стад де Франс", където в петък атентатори взривиха няколко бомби, е в същото предградие. Градският транспорт беше спрян, метрото в района - също.

В рамките на операцията седем души бяха арестувани. Трима от тях са били в обсадения апартамент. Други двама - мъж и жена - бяха задържани близо до сградата. От арестуваните са били взети ДНК-проби.

В 11.36 ч. българско време кореспондент на Channel 4 News съобщи чрез Twitter, че мъж е бил изведен от обсадената от полицията сграда в Сен Дени. Мъжът е бил държан и обграден от въоръжени полицаи. Информацията до този момент беше, че в апартамента е останал само един човек.

Малко по-късно полицейски автомобили започнаха да се изтеглят, а властите разрешиха на фоторепортерите да минат през строго охраняваната досега зона. Краят на операцията беше официално потвърден малко след 11.30 ч. българско време.

Според непотвърдена информация от неофициални източници, цитирани от кореспондента на Channel4, терористът Абдулхамид Абад е бил погребан под руините след експлозията в апартамента в сградата в Сен Дени. Няма официално потвърждение на тази информация.

Той предава и разговора си с две жени от района по време на обсадата. „Две жени, обляни в сълзи в Сен Дени. Те казват, че терористите не са мюсюлмани, а луди и че животът на местните мюсюлмани е поставен в най-голям риск“.

След края на операцията френският вътрешен министър обяви, че при претърсвания през нощта е иззела 34 оръжия.

Сен Дени

Сен Дени е северно предградие на Париж. Намира се на 9.4 км от центъра на френската столица.

Сен Дени е община в департамента Сен Сен Дени.

В Сен Дени се намира катедралната базилика „Сен Дени“, където са погребани повечето френски крале.

Катедралната базилика „Сен Дени“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!