Тереза Мей в САЩ за първа среща с Тръмп

OFFNews 27 януари 2017 в 08:01 3177 0

Тереза Мей

Снимка БТА/AP Photo/Jose Luis Magana

Тереза Мей

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей пристигна в САЩ за първата си среща с американския президент Доналд Тръмп.

Това ще е първата дипломатическа среща на Тръмп очи в очи с чуждестранен държавен лидер в Овалния кабинет.

И двамата лидери имат силни политически мотиви да осъществят на срещата - тя ще подчертае силните връзки и ще вдъхнови задълбочаването им, пишат американски медии.

Мей казва на британците, че страната ще стане по-силна световна търговска сила след излизането си от ЕС и най-важният стълб на този план е споразумение за свободна търговия със САЩ.

Тръмп също има интерес от търговско споразумение, което ще даде основание администрацията на Тръмп да каже, че търговската политика се подобрява.

Пред конгресмени републиканци Мей заяви, че САЩ и Великобритания имат отговорността да възродят специалните трансатлантически отношения и са длъжни отново заедно да бъдат водещи сили в света, предаде БНР.

Мей говори пред тях преди срещата си с Тръмп и нарече началото на мандата на Доналд Тръмп нова епоха на американско възраждане. По думите й, след Брекзит и встъпването в длъжност на Тръмп двете страни имат шанса отново да играят водеща роля - заедно, както при основаването на ООН и НАТО.

Британският премиер призова за единство пред новите предизвикателства, каквито са възходът на икономиките в Азия, заплахата от ислямския екстремизъм и руската агресивност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови