Тасос потъна в черна завеса, огън и до Хилендарския манастир (СНИМКИ)

OFFNews 11 септември 2016 в 15:38 25395 3

Гръцкият остров Тасос потъна в димна завеса. Островът, плажовете, улиците - всичко е в мъгла от огъня, който втори ден бушува там.

Мълнии запалиха острова и предизвикаха пожари на поне 4 места, които втори ден не могат да бъдат погасени. Положението там остава сериозно, а почиващите, сред които и много българи, се изнасят от острова.

Движението обаче е затруднено, тъй като заради дима колите се придвижват трудно по улиците.  

Повечето туристи са напуснали острова още вчера. Фериботите се движат по график.

Още два манастира на острова са в опасност от пламъците. Две села са също в капана на огъня, в тях са изгорели вече няколко къщи. 

Властите обявиха извънредно положение.  Много къщи изгоряха, за щастие няма пострадали. От българското външно министерство също казаха, че няма пострадали българи.  

Властите мобилизираха цялата налична техника за гасене на пожари, а нови части са били прехвърлени от Кавала на Тасос. От небето гасят хеликоптери. 

Овладяването на огъня е трудно заради силния вятър, който постоянно сменя посоката си.

Друг пожар обхвана гората до Хилендарския манастир на Света Гора, предаде БНР. Там огнеборците гасят пожара от хеликоптери, тъй като мястото е труднодостъпно. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17898

3

кикимора

11.09 2016 в 22:51

Еее, ей ги де са :D

20699

2

Новак

11.09 2016 в 17:05

:-) бързо се поправиха.

20699

1

Новак

11.09 2016 в 16:24

Както е написана статията излиза, че Хилендарския манастир и Света гора се намират на остров Тасос - явно в Offnews трябва да учат повечко география, а може би и повечко история та да не пишат глупости. Къде е Атон,къде е Тасос?