Светлана Алексиевич: Путин иска да създаде православен халифат

OFFNews 01 декември 2015 в 18:38 7202 15

Светлана Алексиевич. Снимка: wikimedia

Преди беше друго - при Чернобил и при рухването на комунизма, ние търсихме нова вяра, защото бяхме атеисти и ни трябваше опора. А днес хората ходят в православните храмове в Русия заради пропагандата, която смесва политика и религия.

Това заяви носителят на тазгодишната Нобелова награда за литература Светлана Алексиевич в интервю за каталонския всекидневник La Vanguardia.

Алексиевич е на мнение, че "режимът на Путин подменя вярата с пропаганда".

Властите искат да създадат православен халифат, а Путин се възприема за религиозна и политическа фигура едновременно, коментира известната писателка.

Наскоро бях в Москва и отидох до един храм, за литургия. Пред храма имаше много полиция, военни, голяма бъркотия. Помислих си, че е имало някаква атака, но ме успокоиха: "Не, госпожо, всички ние сме на литургия в чест на руските ядрени оръжия." Давате ли си сметка? Те се молеха за руските ядрени оръжия! Това е отвратително, разказва Светлана Алексиевич.

Тя напомня, че всички рускоезични лауреати на Нобеловата награда за литература имат една съдба - вълна от ненавист.

Същото сега се случва и с мен. Пресата е пълна с публикации, в които се казва, че тазгодишната Нобелова награда за литература е политическо решение, че са ми я дали, защото съм противник на Путин. Разбира се, че няма как да подкрепям този човек. Под неговото ръководство Русия действа като СССР - провежда твърде агресивна политика, която противоречи на европейските, на демократичните ценности, казва Светлана Алексиевич.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!