Светът е обсебен от консуматорство. Време е отново да открием кои сме

OFFNews 25 декември 2015 в 10:40 8446 10

Снимка EPA

Да излезем от "опиянението" на материалните притежания и повърхностния начин на живот и да се върнем към основните ценности. За това призова папа Франциск в празничната си меса в базиликата "Свети Петър" в Рим в полунощ пред 10 000 души.

Той се обърна към християните със съвета да бъдат трезви в света, обсебен от "консуматорство и хедонизъм, богатство и разточителство".

Рождество, каза той, е времето "още веднъж да открием кои сме".

Всеки трябва да позволи на простотата на детето Исус, родено в бедност в ясла, въпреки божествения му произход, да изпълни духа му и да вдъхнови живота му.

"В общество, което толкова често е опиянено от консуматорство и хедонизъм, богатство и разточителство, външни прояви и нарцисизъм, това Дете ни призовава да действаме трезво, с други думи, по семпъл, балансиран, верен на принципите ни начин, за да сме способни да видим и правим това, което е съществено."

Богослужението премина при по-сериозни от обичайните мерки за сигурност, с много полиция. Всички влизащи в църквата бяха проверявани с метални детектори.

79-годишният папа концентрира проповедта си върху милостта, състраданието, съпричастността и справедливостта.

"В света, който твърде често е безмилостен към грешния и снизходителен към греха. Ние имаме нужда да култивираме чувство за справедливост, за да разпознаваме и вършим Божията воля", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!