Спасиха български алпинисти в Антарктида

OFFNews 17 януари 2017 в 09:11 5943 2

Спасиха български алпинисти в Антарктида

Български алпинисти са спасени от силна тежка виелица в Антарктида, съобщи БНТ, като цитира БТА. Командирът на българската база инж. Йордан Йорданов се е свързал по сателитния телефон с проф. Христо Пимпирев, който все още е на пристанището в Ушуая, и е съобщил, че на остров Ливингстън се е провела рискована спасителна операция.

Алпинистите гл. ас. Дойчин Боянов и инж. Николай Петков, заедно с оператора Неделчо Хазърбасанов, са използвали отворилото се хубаво време за довършване на тяхната научно-спортна програма. След покоряването на върховете Св. Борис и Фризленд те са успели да направят още едно изкачване, на връх Симеон.

На връщане по опасно скално ледено ребро ги застига силна снежна виелица, като скоростта на вятъра е достигала до 130 км в час. При нулева видимост и невъзможност за придвижване алпинистите са били принудени да бивакуват в пукнатина в ледника.

От българската база са излезли двете моторни шейни, но от силния вятър движението им е било затруднено. На помощ пристигат три моторни шейни от съседната испанска база „Хуан Карлос Първи". Колоната от пет шейни по джипиес координатите на бивака успява да достигне до бедстващите полярници и да ги спаси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови