След като общината не реагира, колоездачите в Рига сами си начертаха велоалеи

ОFFNews 28 май 2017 в 11:37 10921 1

Интересна форма на протест предприеха активисти в латвийската столица Рига, на които им омръзнало да чакат градската управа да създаде велоалеи по основна улица. Вместо да слушат оправданията на общината, неизвестни излязоха и сами начертаха широки ленти за колоездачи. 

От години местните власти обещавали да отделят платна за велосипедисти на централната улица Бривибас, но това така и не се случвало, като основното оправдание било, че пътят просто не е достатъчно широк за целта, предава Citylab.

Вместо да чакат повече, активистите излезли и сами начертали широки алеи на улицата, за да докажат, че има място за такива. 

Някои колоездачи били толкова доволни, че дори писали на общината, за да благодарят, без да подозират, че столичната управа няма нищо общо с нововъведението. Реакцията на местните власти обаче била бързо да премахне добавената своеволно маркировка. 

Действието на протестиращите не е първото по рода си. Подобни мерки са предприемали активисти по цял свят, като има случаи в Канзас и Сан Франциско в Щатите, където положената маркировка бива официално призната и остава на асфалта.  
 





Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови