Скопие: Паметникът на Каймак чалан е незаконно поставен

OFFNews 25 септември 2016 в 08:30 19826 17

Останките от паметника са изхвърлени в дупка

Плочата е незаконно поставена и очакваме от нашите приятели от България да почитат международно признатите процедури за поставяне на паметни плочи.

Това е първата реакция на властите в Скопие по случая с поругания бг паметник на Каймак чалан. Очакваме институциите да обезсърчат всички, които поставят паметни плочи на територията на друга държава и които впоследствие могат да бъдат акт на насилие или да предизвикват негативни чувства у гражданите", пише на сайта на македонското външно министерство, цитирано от БНТ. 

Изявление идва, след като премиерът Бойко Борисов настоя за реакция и предупреди, че ще спрем с подкрепата за Македония.

Съобщението на Скопие завършва със становището, че конфликтите и жертвите от миналото на която и да е страна трябва да бъдат мотив за по-засилено сътрудничество в региона и общи усилия за интеграция в Европейския съюз. 

Ден, след като Българската армия се поклони пред героите от Каймак-чаланската епопея и поднесе венци и цветя, в македонските медии показаха как журналистът Миленко Неделковски е поругал паметната плоча. Самият Миленко публикува във Фейсбук профила си снимки как с приятели е отишъл на върха с чук в ръка и е разбил на парчета паметника, издигнат в почит на загиналите войници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12138

14

Окомер

25.09 2016 в 11:43

В сърбоманите освен българщината е изтръгната и човещината. Снимките си македонският Херострат може да предостави на един бъдещ музей на омразата.

12285

13

Красимир

25.09 2016 в 11:26

Уя ми е по - античен от измислената държавица македония, и има история за разлика от нея!

12135

12

jackotsenkite

25.09 2016 в 11:24

Да им се издава БГ паспорти до месец.
Никакво "вето" и тн, то миленкото това цели.
Вече над 10 % имат български паспорти и това ужасява србомакетата.
Цялото театро с чука навръх националният ни празник е заради това.
БГ паспорти за всички македонци !!!