Скандал в Австрия, след като бар забрани достъпа на бежанци

ОFFNews 13 януари 2016 в 21:52 14041 7

Бар в австрийското алпийско градче Бад Ишъл забрани на бежанците да стъпват в него след множество случаи, при които мъже имигранти са тормозели посетителки на заведението и сервитьорки, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

"Писна ми и реших да им забраня достъпа до моя бар", обясни собственичката Карин Зибрехт-Йениш. Тя добави, че е наела охранители, които да се погрижат търсещите убежище да напускат заведението.

Жената публикувала на Фейсбук страницата си, че заведението ѝ вече е "Свободно от търсещи убежище". Изразът обаче много напомнил нацисткото "свободно от евреи", което заедно със самото ѝ решение предизвика критики от правозащитната организация "Зара".

Местната прокуратура обясни, че забраната търсещите убежище да посещават определено заведение не попада под ударите на австрийския закон. "Незаконно е да се подклажда омраза срещу чужденци, но дискриминацията срещу бежанци или срещу търсещи убежище не е наказуема според сегашния закон", призна говорителка на асоциацията за юридическа подкрепа "Зара", която напомни, че нейната организация иска от години промяна на закона.

"Често ни викат за инциденти в този бар, свързани със свади или жени, които лежат пияни до безсъзнание, но нищо свързано с бежанците", заяви говорител на полицията пред в. "Пресе".

Стотици хиляди мигранти преминаха през Австрия на път за Германия през 2015 г. и около 90 000 поискаха убежище в страната с население 8,5 милиона души. Това е едно от най-високите равнища на човек от населението, отбелязва АФП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови