Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Швейцария блокира банковите сметки на Северна Корея и забрани хайвера за Ким Чен-ун

Страната обяви строги санкции срещу режима, включващи забрана за търговия с луксозни стоки и злато

OFFNews 26 май 2016 в 20:34 13678 20

Швейцария обяви строги мерки срещу КНДР чрез замразяване на всички финансови активи и закриване на банкови клонове и сметки в Северна Корея, блокиране на вноса и износа, както и преустановяване на сътрудничеството в областта на авиацията, корабоплаването и образованието.

Всичко това е резултат от пълното прилагане на Резолюция 2270 на ООН, която Съвета за сигурност на организацията прие на 2 март 2016 г.

Резолюцията е отговор на четвъртия подземен ядрен опит на КНДР и изстрелването на балистични ракети в началото на годината и забранява обмена на валута, стоки и услуги, които биха могли да подпомогнат по-нататъшното развитие на ядрената програма на Пхенян.

В съобщение до медиите швейцарското правителство обяви блокирането на всякакви финансови операции и икономически ресурси от и за КНДР, включително и забрана швейцарски банки да оперират в Северна Корея.

"Съществуващите вече банкови клонове и сметки в Северна Корея трябва да бъдат затворени на 2 юни 2016", съобщава прессекретариатът на правителството на Швейцария.

Това означава, че предполагаемите "черни каси" на лидера Ким Чен-ун в швейцарски банки също ще бъдат блокирани, така както и банковите сметки, принадлежащи пряко или косвено на членовете на работническа партия на Северна Корея.

В съобщението се подчертава и забраната за търговия с луксозни стоки, много от които до момента са били набавяни за нуждите на лидера Ким Чен-ун. Сред тях са хайвер, алкохол и скъпи часовници, оборудване за голф, ски, езда и водни спортове.

Според южнокорейски източници швейцарските часовници са едни от най-скъпите подаръци, които Ким Чен-ун прави на най-приближените си служители и забраната на Швейцария ще окаже влияние върху това как той ще "купува" лоялността им занапред.

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун е учил в швейцарско училище в края на 1990 г., откогато датира и привързаността му към швейцарските луксозни стоки.

Швейцария ще наложи строги мерки и в сектора на авиацията, корабоплаването и образованието. "Военното, паравоенно и полицейско обучение за инструктори, консултанти и правителствени служители от Северна Корея (което до момента се е случвало с подкрепата на Женевския център за политика за сигурност) също е забранено", се казва в съобщение за пресата.

Лица със севернокорейски паспорт няма да могат да изучават физика, компютърни науки и ядрена техника в Швейцария.

Забранява се износът на авиационно гориво за Северна Корея, както и търгуването със злато, въглища, желязо и други метали.

Швейцария е една от малкото страни, които предприемат реални действия по прилагането на Резолюция 2270 на Съвета за сигурност на ООН, която цели ограничаването на ресурси, които биха подпомогнали неконтролираната ядрена програма на Северна Корея.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12002

43

Пепетто

27.05 2016 в 11:05

Ето, точно за това говоря. Интересно ми е как копирането на първата част на коментара ми може да се съотнесе към факта, че Швейцария налага ембарго на Северна Корея? Всъщност, това е риторичен въпрос, моля ви - НЕ МИ ОТГОВАРЯЙТЕ!

12002

41

Пепетто

27.05 2016 в 10:12


Доста ми се искаше да коментирам статията по същество, но като видях коментарите до момента - моят ще изглежда неуместно. Просто защото щеше да е по същество.

А вие, толкова добре познаващи се прякори, защо не вземете да излезете на по бира някъде да си чешите интелектуалните езици? Или се налага да го правите задължително пред публика? Погледнете се под колко статии се джафкате без изобщо да има нещо общо с темата на статията съответното ви джафкане?



13301

35

Николай Петров

27.05 2016 в 00:35

Ако не се лъжа, имах на матурата 4,75, предполагам е показател за качеството на родното образование. А при вас как стоят нещата да не разглеждам надолу:)