Шеврон ще сондира за шистов газ до българо-румънската граница

08 май 2013 в 19:36 3955 3

Кадър от протестите срещу проучванията и добива на шистов газ в България. Снимка: БГНЕС
Кадър от протестите срещу проучванията и добива на шистов газ в България. Снимка: БГНЕС

Само година след като България забрани проучванията и добива на шистов газ, американската компания „Шеврон“ получи разрешение да търси шистов газ в Румъния, недалеч от границата с България. Това съобщиха румънските медии днес.

Проучванията ще бъдат в района на Вама Веке (съвсем близо до Дуранкулак) и Костинещи. Разрешението беше издадено от Румънското министерството на околната среда, въпреки споровете около рисковете, свързани с технологията на извличане на шистовия газ – фракингът.

В сайта на българското екоминистерство няма информация за тази процедура в съседна Румъния и не личи България да е била информирана за процедурата като трансгранично засегната страна. По данни на инициаторите на националните протести срещу шистовия газ у нас, сондажи за шистов газ в този район биха засегнали и двете страни, защото ще минат през общ водоносен хоризонт. Аналогични на българските протести имаше и в Букурещ, но без резултат.

Разрешителното ще позволи на „Шеврон“ да проведе „контролирани експлозии“ на дълбочина 10-15 метра в район от 1 800 квадратни километра северно от България.

Технологията за проучване и добив на шистов газ, популярна като „хидравличен фракинг“ или хидрофракинг, популярна в САЩ, предизвиква брожения в цял свят. В Европа тя беше тотално забранена във Франция и България.

При фракинга се нагнетява вода, смесена с пясък и химикали, дълбоко под земята и така се разбиват порьозните „шисти“ на километри под повърхността, и природният газ в тях се освобождава и извлича на повърхността. Природозащитници твърдят, че методът е високо рисков и може да предизвика както замърсяване на подпочвените води с газ и химикали, така и земетресения.

От американската компания обявиха, че всичките й действия „са и ще бъдат съобразени с румънските закони, европейските изисквания и строги производствени стандарти“.

Румъния имаше едногодишен мораториум върху тези проучвания, който изтече през декември (в България бе въведена безсрочна забрана). Миналият месец румънският екоминистър Рована Плумб заяви, че проучванията не представляват риск и добави, че Румъния трябва да разбере дали наистина притежава значителни залежи от шистов газ. Според проучване на американското правителство в Румъния, България и Унгария има шистови залежи от общо 538 милиарда кубични метра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!