Шефът на турския Меджлис поиска религиозна конституция

OFFNews 26 април 2016 в 12:36 6771 7

Исмаил Кахраман смята, че Аллах трябва да бъде споменат в основния закон на Турция

Преобладаващо мюсюлманска Турция има нужда от религиозна конституция, в която членът за светския характер на страната да отпадне, заяви председателят на турския парламент Исмаил Кахраман, предаде "Ройтерс".

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (AKP), която има корени в политическия ислям, се опитва да събере подкрепа за изработване на нов основен закон, тъй като сега действащият датира от военния преврат през 1980 г.

Критиците се опасяват, че новата конституция ще съсредоточи твърде много правомощия в ръцете на държавния глава Реджеп Тайип Ердоган, който иска сегашната парламентарна система да бъде сменена с президентска република. Депутатите обещават, че в новия вариант базови ще са европейските стандарти за гарантиране правата на човека.

"От една страна, в новата конституция не трябва да влиза принципът на секуларизма", заяви председателят на парламента Исмаил Кахраман в реч в понеделник вечерта, разпространена като видеоматериал в турските медии. "Въпросът с религията трябва да бъде обсъден. В конституцията тя трябва да бъде застъпена, новият основен закон трябва да е религиозен".

Като председател на парламента той наблюдава работата по изготвянето на проекта за нова конституция.

AKP има 317 от общо 550 места в парламента. Необходимо е тя да получи подкрепата на 330 депутати за проект за нова конституция, който да бъде гласуван на референдум. Това означава, че ще трябва да привлече за каузата си и представители на други партии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12145

8

Hans Brandt

28.04 2016 в 10:33

За една бройка Турция да излезе от списъка на ислямски държави управлявани от теокрация! Хайде, гласувайте го този закон! Сложете Корана в конситуцията си, убивайте с камани хомосексуалисти и неверници! Колко ПРОГРЕСИВНО! Като избием грешниците, ще има "МИР" по света! В Корана така пише...

13214

7

XR4

27.04 2016 в 00:45

"Шефът на турския Меджлис поиска религиозна конституция"

Мдаааа...Положението никак не е розово! Дано са останали достатъчно турски военни с "топки"...

29217

3

Лопе де Вега

26.04 2016 в 14:05

Европа ли? Никога Турция в Европа. Жалко, че принципите на кемализма отиват в историята. От друга страна какво ще правим с НАТО? Това е втората армия в организацията. Срещу кого ще се обърне утре? Докато се карат с ватенките - иди-дойди, а после?

Поздрав!